Новият електродвигател-чудо на VW

2005
2024

Новият VW ID.3 GTX дължи своята върхова динамика на нов двигател. Електрическата машина с означение APP маркира огромна стъпка напред по отношение на разходa и мощността. Ние ще ви разкрием най-важното за агрегата

VW представи новия супер електродвигател, който ще задвижва бъдещия ID.3 GTX, спортната версия на ID.3. Агрегатът с висока мощност се нарича APP550 и ще бъде запазен само за върховите модели на VW, като ще бъде достъпен в две нива на мощност: 286 и 326 к.с. С новия мотор Volkswagen доказва, че дори при високоразвитите електрически мотори все още има значителен потенциал за подобрение.

Електрическият мотор е нова разработка на VW

Eксклузивният двигател е нова разработка на VW – а означението APP идва от „Achsparalleler permanent erregter Synchronmotor“ – т.е. синхронен електромотор с постоянни магнити и паралелно разположение на двигателя и трансмисията спрямо една ос. Машината се произвежда в завода на VW в Касел, където от десет години се правят задвижвания за електромобили. Електрическият мотор е не само мощен, но и с висок въртящ момент – 550 Нм. За сравнение: при EA888, „универсалния“ двигател с вътрешно горене на Volkswagen, използван и в Golf GTI, наскоро VW вдигна мощността на спортния Golf до 265 к.с. – с 21 к.с., по-малко отколкото при GTX. Въртящият момент достига 380 Нм – не е зле, но е доста далеч от постижението на GTX.

Новият задвижващ агрегат е с около 20 процента по-ефективен спрямо предишественика си и се произвежда в завода на марката в Касел.

Електрическият „спортист“ ще бъде предлаган и в по-мощна версия (подобна на GTI Clubsport с 300 к.с.) – GTX Performance с 326 к.с. При нея електрическата машина дори ще бъде поставена и на предната, и на задната ос. И в двете батерията ще може да бъде зареждана при максимална мощност до 175 кВт. Така при оптимални условия ще можете да заредите от 10 до 80 процента за 26 минути.

Новият електродвигател-чудо на VW се характеризира с изключително висока ефективност. Тя е постигната чрез голям брой подобрения в отделни детайли. Така например масленото охлаждане на агрегата не изисква помпа, която да има нужда от енергия. Вместо това охлаждането се осъществява чрез зъбните колела на трансмисията и индиректно чрез оптимизирано оформление на отделни компоненти.

При VW ID.3 GTX новият електродвигател позволява на автомобила да спринтира от 0 до 100 км/ч за 6 секунди.

Маслото от своя страна се охлажда от антифриза, който се грижи за поддържане на необходимата температура на статора. В допълнение, ламарините в ротора и статора са станали значително по-тънки (до около десета от милиметъра), за да се намалят загубите, причинени от вихрови токове. Роторът разполага с по-мощни магнити. Медните проводници са с по-голямо сечение, за да се постигне по-добро разгръщане на мощността.

Във VW са оптимизирали също така тактовите честоти и методите на модулация при преобразуването на постоянния ток от батерията в променлив ток за електрическата машина. Транзисторите, използвани за този процес, сега постигат КПД до 99 процента, а не както допреди – 95 процента. Това позволява на двигателя да функционира по-ефективно в целия работен диапазон, което допринася за по-ниската енергийна консумация във всички фази на натоварване. По данни на VW ефективността на агрегата е повишена с 20 процента в сравнение с тази при предшественика.

В близко бъдеще ще бъде пусната GTX версия и за електрическото Bulli ID.Buzz.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин