Новият диагностичен уред на Bosch позволява достъп до защитени данни на различни марки

3006
2022

В момента много автомобили изискват специфично за всеки производител разрешение за достъп, за да изпълняват активни диагностични дейности, като калибриране на системите за помощ на водача и нулиране на сервизните интервали. Това поставя сериозни проблеми пред независимите сервизи. Ето защо Бош разработи стандартизираното решение Secure Diagnostic Access (SDA) – Сигурен диагностичен достъп за ползване на защитено диагностично съдържание с помощта на сервизния софтуер Esitronic. От август 2021 г. сервизите, които ползват Esitronic 2.0 Online с лиценз за диагностика на управляващите блокове, ще получат достъп до защитените електронни системи на няколко модела автомобили, произведени от Фолксваген Груп, чрез SDA. По този начин SDA от Bosch отговаря на изискванията на актуалното ниво на сигурност за работа с превозни средства, произведени от VW Груп. След извършените по-рано тази година софтуерни актуализации на Esitronic 2.0 Online и KTS 250, потребителите вече могат да използват и SDA за достъп до защитени данни за автомобили на Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Abarth, Chrysler, Jeep и Dodge/RAM. Освен това през юни SDA ще бъде разширен, за да осигури достъп и до актуалните автомобили на Mercedes-Benz. Бош си сътрудничи тясно с развойните отдели на още производители на автомобили с цел да разширява непрекъснато възможностите за достъп чрез SDA.

Персонален Bosch идентификатор за лесно ползване на SDA

За да използват Сигурния диагностичен достъп, служителите на сервиза трябва да създадат личен безплатен Bosch идентификатор, който включва имейл адрес и самостоятелно избрана парола чрез водена процедура. Една единствена регистрация е достатъчна. След като се регистрират, те получават достъп до всички защитени диагностични данни чрез SDA.

Само за достъп до защитените данни на автомобилите Mercedes-Benz, освен създаването на Bosch ID, се изисква още една допълнителна стъпка –– за идентификация на мрежата. След това и тези защитени данни стават достъпни.

Подробни обяснения и съвети в помощния център на SDA

Има два начина за достъп до SDA чрез сервизния софтуер Esitronic. Най-напред потребителите могат да активират чрез своя Bosch ID SDA достъпа още при старта на диагностиката с Esitronic. От своя страна Esitronic също информира потребителите: след като автомобилът вече е свързан за диагностични цели, Esitronic отваря изскачащ прозорец, показващ, че съответното превозно средство е оборудвано със защитена електронна система. Чрез линк потребителите могат също така да влязат в помощния център на SDA и да получат допълнителна поддръжка. Тя съдържа важна информация по теми, свързани със защитения диагностичен достъп, често задавани въпроси, снимки и видеоклипове.

За да ползвате Сигурния диагностичен достъп на Bosch, трябва да разполагате със сервизния софтуер Esitronic 2.0 Online с валиден лиценз за диагностика на управляващи блокове, както и със стабилна интернет връзка. Освен това е необходим и диагностичен тестер от актуалното поколение KTS на Bosch – като KTS 590, KTS 560, KTS 350 или KTS 250. По този начин мултибрандовите сервизи ще могат да правят активна диагностика на съвременните модели автомобили и да гарантират конкурентоспособността си.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин