Новият Батмобил – Dodge Charger със задвижване от Tesla

2203
2022

Оказва се, че в своя първоначален вид, новият Батмобил от 2022 г. е стандартен Dodge Charger от 1968-70 г., с който тинейджърът Брус Уейн (изпълняван от Робърт Патинсън), участва в незаконни улични гонки. След като саботажът на The Riddler почти не убива един от конкурентите на Уейн по време на надпреварата, младият милиардер решава да посвети живота си на борбата с престъпността, като за целта модифицира колата си с непробиваема броня, огромни гуми, оръжия и тунингован двигател. За монтирането на масивния агрегат, който представлява турбокомпресорна версия на Ford Triton V10, са премахнати задното стъкло и капака на багажника. Този Батмобил донякъде напомня на един Dodge Charger с централно разположен двигател, представен в „Бързи и яростни 9“ (2021 г.) и затова не е изненада, че екипът от автомеханици в новия Батман включва някои известни имена, работили преди това по същия филм като Нико Ферари, Ник Мъри и Лил Гуин-Томас.

Батмобилът от 2022 г. има странични изпускателни тръби точно пред вратите и някакъв вид високотехнологичен капак с фантасмагорични модификации, които се предполага, че биха помогнали на монтирания отпред двигател да „диша“. Това навежда на мисълта, че колата не е с един, а с два двигателя, но може би просто трябва да гледаме филма, за да разберем.

Режисьорът Мат Рийвс поръчва общо четири идентични автомобила, като три от тях са оборудвани с традиционни за Charger двигатели V8, а четвъртият се задвижва от Tesla. Преди официалната премиера на „Батман“ Warner Bros организира прожекция с ограничен достъп, в едно от студията, в което са заснети епизоди от филма – нещо като музей, пълен с реквизит, костюми и превозни средства, използвани в снимачния процес. На тази предпремиера присъства и частен колекционер на суперавтомобили с канал в YouTube, наречен „Rana65556“, който получава възможността да направи едно кръгче с новия Батмобил. Засега неговото видео дава някои от най-подробните гледни точки.

Този нов, изцяло различен от предходните изпълнения Батмобил, доста точно се придържа към цялостната естетика, заложена в костюма на Патинсън. За разлика от някои предишни интерпретации на Тъмния рицар, този филм изобразява младия Брус Уейн, който прави първите си стъпки в образа на Батман и нещата все още не са толкова усъвършенствани. Редица малки детайли като например грубите ръчни шевове, видими върху костюма, подчертават факта, че Уейн все още го изработва сам. Новият Батмобил поддържа тази тенденция, тъй като очевидно става дума за реално съществуваща кола, която е модифицирана, а не е направена по поръчка. Използването на действителен, серийно произвеждан модел е необичайно за Батман и донякъде отличава филма на Рийвс от всички предходни киноинтерпретации.

Защо обаче един от четирите екземпляра е преобразуван в електромобил? Човек от екипа разкрива основната причина за това, която се оказва много проста: „Така беше по-тихо“, споделя той, „и можеше да се работи по-спокойно, включително и в затворените пространства между декорите.“

Снимки: www.motorauthority.com

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин