AUTO BILD България / Новият А-клас ще бъде като смартфон на колела

Новият А-клас ще бъде като смартфон на колела

На изложението CES в Лас Вегас Mercedes-Benz представя иновативната инфотейнмънт система MBUX. Тя функционира с гласово управление, приложения и ъпдейти – точно като модерен смартфон


11
ян.
2018

MBUX (съкращението идва от Mercedes-Benz User Experience) е името на най-новата инфотейнмънт система на Mercedes. Tя функционира подобно на операционната система на смартфон и ще бъде предлагана като стандартно оборудване в новия А-клас и други компактни модели. Основният акцент е, че системата няма да остарява бързо, тъй като ще разполага с Updates Over the Аir (безжична актуализация чрез специален интерфейс). Структурата на главния дисплей напомня точно на мобилен телефон. AUTO BILD направи първи тест. Swipe-вана, продължително натискане на „кутиите“, за да ги преместите и подередите, както ви харесва – досущ като при телефона ви. С MBUX Mercedes е достигнал по-високо ниво при управлението на автомобила. С процесор на Nvidia, който е предлаган в две нива на мощност, всичко върви леко като при нова игрова конзола.

Който е на „ти“ с Android или iOS, разбира интуитивно какво трябва да направи. 3D-графиките вече са много по-приятни за окото. „На борда“ на А-клас идва и друг известен производител – Harman, който вече е част от Samsung, и също има ключова роля в разработката на системата. Като алтернатива на тъчскрийна клиентите могат да използват тъчпад с бърз Feedback и познатите „тъчповърхности“ върху волана.

Отлична оценка освен операцията с тъчскрийна, който в комбинация с комбинирания инструмент се предлага в три размера, заслужава и гласовото управление. И тук последните достижения, поставени от Siri, Alexa и Google, са изпълнени на 100 процента. Достатъчно е само да извикаш „Хей, Мercedes, студено“ или „Меrcedes, направи 17 градуса“ – колата веднага коригира температурата. Без значение как се изразяваш, автомобилът винаги разбира какво искаш от него. За разлика от конкуренцията, Mercedes може да действа изцяло офлайн – което е чудесно при държави с лоша мобилна мрежа. С интернет и Cloud обаче системата „разбира“ някои неща по-лесно и „печели“ от ъпдейтите. За MBUX има и безжични ъпдейти – така тя няма да остарява бързо и ще остава „свежа“ чак до лансирането на следващото моделно поколение.

Индивидуалните настройки и конфигурация могат да бъдат запазени в профили. SMS-и и E-Mail-и могат да бъдат прочитани, отделно можете да ги диктувате на системата. Когато Facebook е „отключен“, можете да ползвате също Whatsapp и Messenger. Така Mercedes се представя на нивото на последните технологии, защото успява да интегрира най-известните приложения за мобилни телефони в автомобила.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >