Новини » Новият американски президент Джо Байдън е с „бензин в кръвта“

Новият американски президент Джо Байдън е с „бензин в кръвта“

1011
2020

При президентството на Джо Байдън се очаква силно насърчаване на електрическа мобилност, но ако смятате, че с оттеглянето на Доналд Тръмп в Белия дом ще се настани твърд противник на двигателите с вътрешно горене, значи се лъжете: досега не е имало американски президент, който да е бил по-голям почитател на бързите автомобили, колкото Байдън. Неговият кратък автомобилен портрет.

Джон Байдън вече няма да може да шофира сам като президент

Демократът Джо Байдън е новият президент на САЩ – на бившия вицепрезидент на Барак Обама сега ще му се наложи да слезе пот шофьорското място и да се вози отзад в президентската лимузина. Иначе страстта на Байдън към автомобилите датира от неговото детство; неговият баща е бил дългогодишен шеф на най-голямото дилърство на Chevrolet в американския щат Делауеър. Така Байдън стига до своя Corvettе: през август 1967 г. баща му го моли да докара автомобила на бъдещата си съпруга Pontiac Tempest от 1965 г. и своя Chevy от 1963 г., за да ги украси за празника.

Corvette с 300 к.с. като подарък за сватбата

Когато след четири дни двамата отиват да си вземат автомобили, изненадата е голяма: те получават като сватбен подарък Corvette Stingray кабриолет от 1967 г., оборудван с 5,4-литров V8 мотор и 4-степенна механична скоростна кутия.

Байдън е притежател на роудстъра и до днес. Когато през 2016 г. участва в серията „Jay Leno’s Garage“ и сяда зад волана му, не се поколебава да остави две големи черни следи от гуми на асфалта. „Обичам да шофирам. Може би не трябва да го признавам, но обичам високите скорости.“ Лено го пита, дали е вдигал максималните 160 мили в час (257 км/ч), а Байдън се усмихва: „По онова време се казваше, че вдигат само 245“.

В интервю за списание „Car and Driver“ през 2011 г. Байдън разказва и за други автомобили, които е притежавал: Studebaker от 1951 г, Plymouth-кабриолет от 1952 г. – „вероятно любимият ми автомобил“. Както и за употребяван Mercedes Benz 190 SL, „чиито карбуратори Solex никога не функционираха“.

След като брат му му дава да кара своя Cadillac CTS-V с ръчни скорости, за Байдън е ясно: той иска Cadillac. И след като вицепрезиденството на Байдън приключва, той си купува ATS-V с 470 к.с.

Новият президент ще насърчава електрическата мобилност

А какви са плановете на Байдън за автомобилната индустрия? Той заявява, че иска да подобри ситуацията за електромобилите: възнамерява да помогне за построяването на 500 000 новия зарядни станции. Също така е ясно, че правилата и разпоредбите за намаляване на отработените газове ще станат по-строги при Байдън.

Байдън не е противник на автомобилите с класическо задвижване

Не се очаква Байдън да наложи забрани, подобни на тези в Европа за автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Така, че в американския автомобилен пейзаж едва ли ще има сериозни промени. Промяна ще има за самия Байдън: най-големият автомобилен фен сред американските президенти ще трябва да остави волана в ръцете на своя шофьор.

Още по темата