Новият автомобил на Майкъл Джордан – по-мощен от Bugatti

2809
2023

Майкъл Джордан се сдоби с нов автомобил! Баскетболната звезда и бизнесмен купи един от едва 30-те планирани за производство Hennessey Venom F5 Roadster. Със своите 1842 к.с. F5 е най-мощният хиперавтомобил в света без електрическо подпомагане. Освен това F5 може да преодолее бариерата от 500 км/ч – но засега само на теория!

Още през май 2023 г. Hennessey публикува снимка с Майкъл Джордан в социалните мрежи. На нея се виждат високият 1,98 метра гигант и основателят на Hennessey Джон Хенеси пред голф клуба на Джордан „Grove XXIII“. Подава се и част от Venom F5 Roadster с каросерия от видими въглеродни влакна с жълти акценти. Под публикацията Hennessey разкрива, че за компанията било чест да създаде много специален Venom F5 за много специален приятел. Разбира се, под това определение те имат предвид Майкъл Джордан.

В рамките на тазгодишната Carweek в Пебъл Бийч Hennessey представи още по-екстремна версия на своя хиперавтомобил. Venom F5 Roadster Revolution, ограничен до 12 екземпляра, е практически хардкор версията на вече безкомпромисния F5. Вместо върху максималната скорост, Revolution се фокусира в по-голяма степен върху аеродинамиката. Неподвижното антикрило и предният сплитер в XXL-размер са най-атрактивните акценти отвън. Американците поставят също така инсталираха допълнителни Flaps отпред, отвор за въздух над пътниците, нови джанти и окачване с нови настройки.

Двигател с над 2000 к.с.?

По отношение на задвижването промени няма. Познатият 6,6-литров V8-двигател с две турбини генерира умопомрачителните 1842 к.с. при 8000 об/мин и 1617 Нм при 5000 об/мин. Ако вярваме на изнесените от Hennessey данни, ще отчетем, че те са дори „по-скромни“ – защото се отнасят за мощността на колелата, т.е. на двигателя трябва да бъдат над 2000 к.с.

Показателите изглеждат направо нереално, особено като вземете предвид, че тази брутална мощ се предава само към задните колела посредством секвенциална седемстепенна скоростна кутия. Поради променената аеродинамика, F5 Revolution Roadster трябва да достига „само“ около 400 км/ч, докато нормалният F5 Roadster трябва да бъде най-бързият кабриолет в света с 483 км/ч. Говори се дори, че купе версията на F5 достигала магическата граница от 500 км/ч. Това обаче все още е само на теория и все още трябва да бъде доказано, че F5 действително може да вдигне над 500 км/ч. Името F5 не е избрано случайно – така се означава и степента на торнадо, развиващо скорости от 419 до 512 км/ч.

Но какво прави впечатление в F5 Roadster Revolution? Най-новата еволюция интегрира видими въглеродни влакна с жълти акценти, точно като F5 Roadster на снимката от май 2023 г. Дали тогава специалният модел не е личният автомобил на Майкъл Джордан? Това със сигурност е възможно, но не се съобщава.

Майкъл Джордан е автомобилен ентусиаст

При всички положения Джордан е голям фен на автомобилите, който е притежавал голям брой много специални автомобили през десетилетията – в т.ч. Bugatti Veyron Sang Noir, Mercedes SLR McLaren Edition 722, Ferrari Testarossa и много други. Hennessey Venom F5 Roadster, който струва близо 7 милиона лева, е най-мощният автомобил в неговата колекция!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин