Новини » Светът на Фолксваген » Новости » Новите Golf Variant и Golf Alltrack – без механична връзка между скоростния лост и трансмисията

Новите Golf Variant и Golf Alltrack – без механична връзка между скоростния лост и трансмисията

1412
2020

По-динамични пропорции. Новото поколение на Golf Variant е с обща дължина 4633 мм и междуосие от 2686 мм, което е увеличение с по 66 мм в сравнение с предходния модел и по двата показателя. Широчината на каросерията на Golf Variant е 1789 мм без външните огледала, а височината на новия модел на Volkswagen е 1455 мм без релсите за багажник на покрива – с тях височината става 1498 мм. Увеличените дължина и междуосие на новия Golf Variant допринасят за значително по-динамични пропорции от тези на предходния модел. Новият Variant разполага с 67 мм по-голямо междуосие от актуалния хечбек вариант на Golf, а общата дължина (+ 349 мм) на каросерията и размерът на задния надвес при Variant са значително по-големи.

По-мускулести форми. Новият външен дизайн на Golf Variant притежава несъмнен чар. Със своите ясно изразени линии и високотехнологични LED системи на светлините, той отразява органичния преход към цифровия свят на бъдещето. Golf хечбек и новият Golf Variant споделят емблематичните за осмото поколение форми и линии в оформлението на предната част до нивото на средните странични колони, но от тях назад Variant демонстрира ярка индивидуалност. Благодарение на подчертаната зона на „раменете” в горната част на задните калници, издължената линия покрива над нея, която се изкачва леко нагоре преди да се спусне към задната част, както и с напомнящото спортните купета скосено задно стъкло, Golf Variant изглежда по-динамичен отвсякога. Паралелно с това, споманатото вече увеличаване на общата дължина на каросерията създава възуално впечатление за по-нисък и издължен силует.

Оптимална аеродинамика. Още първият поглед към аеродинамичните показатели на Golf Variant ясно, че всяка част от новата каросерия е била внимателно оформена и оптимизирана за постигане на минимално въздушно съпротивление  в аеродинамичния тунел. В сравнение с предходното поколение челната площ на новия модел е намалена до 2,21 м2, а коефициентът на аеродинамично съпротивление Cd е снижен от 0,3 на 0,275. Специалистите на Volkswagen са постигнали тези отлични стойности, прилагайки редица мерки като намаляване на споменатата вече челна площ на каросерията, по-обтекаеми форми на корпусите на външните огледала, използване на допълнителни аеродинамични елементи и спойлер в задната част на покрива, облицовка на голяма площ от дъното на каросерията и аеродинамична оптимизация на панелите в подкалниците (насочващи елементи в предната част и спойлери в задната).

Повече дължина, повече простор. Ръстът по отношение на общата дължина и междуосието на каросерията се отеазяват много благоприятно на вътрешното пространство в Golf Variant, чиито интериор предлага възможност за комфортно настаняване на петима възрастни пътници. Допълнителното пространство при новото поколение се забелязва и усеща най-вече от пътниците на втория ред седалки, където максималното пространство в областта на краката бележи увеличение от 903 на 941 милиметра. Внушителното по размери багажно отделение също не поставя ограничения пред багажа на пътниците – при запълване до горния ръб на облегалката на задната седалка, полезният обем възмиза на 611 литра (с 6 литра повече от капацитета на Golf Variant 7), а при сгънати задни седалки багажният обем нараства до 1642 литра (увеличение от 22 литра). Багажното отделение е оборудвано с практични куки за закрепване на чанти, с фиксиращи халки и с осветление. В дясната странична облицовка има електрически контакти за 12 V и 230 V (допълнително оборудване), там е и управлението на електрическия механизъм за изваждане и прибиране на теглича. Ако и двете ви ръце са заети с покупки или багаж, допълнително предлаганото електрическо задвижване на задния капак може да бъде задействано и чрез сензорното устройство за отваряне.

Интериор от нова епоха, осигуряващ нова свобода с хармонична връзка между естетика и функционалност

Digital cockpit в стандартното оборудване. Новите Golf Variant и Golf Alltrack са автомобили, чиято функционалност е по-тясно интегрирана с нуждите и изискванията на собствениците откогато и да било. В основата са включеният в  стандартното оборудване цифров блок на контролните прибори Digital Cockpit Pro с 10-инчов дисплей, инфотейнмънт системата Discover Media с 10,0-инчов сензорен екран, която също е част от стандартното оборудване на новите модели  и мултифункционалният волан с бутони за директен контрол на функциите. Важно е да се отбележи, че всички инфотейнмънт системи са базирани на новото, трето поколение на модулната инфотейнмънт платформа MIB3. Всички те осъществяват връзка с интернет посредством OCU модул (Оnline Сonnectivity Unit) с eSIM карта и осигуряват достъп до постоянно разширяваща се гама от онлайн базирани функции и услуги, предоставяни на основата на екосистемата We, собственост на  Volkswagen. На практика това означава, че включените в стандартното оборудване на новия Golf Variant услуги We Connect (с неограничен период на използване) и We Connect Plus (с план за безплатно използване употреба в Европа за период от една или три години) са на разположение на всички притежатели на новия модел.

Изцяло цифрова архитектура. Сливането на Digital Cockpit Pro и екрана на инфотейнмънт системата създава нова, цялостна цифрова архитектура на арматурното табло. Функциите за управление на светлините и видимостта също са обновени, групирани в единен модул и значително по-интуитивни за работа –  предните светлини, отоплението на челното и задното стъкло вече се управляват с помощта на сензорен панел, разположен вляво от цифровия блок на контролните прибори. Централната конзола също се отличава с перфектна ергономия, предлагайки по-ясна подредба откогато и да било преди – особено с внедряването на значително по-малкия по размери електронен (shift-by-wire) лост за управление на автоматичната предавателна кутия с два съединителя DSG. Тази стилистична тема е намерила своето хармонично продължение и в новата конзола на тавана, чиито прибори също са цифровизирани – включително и сензорния плъзгач за управление на опционалния панорамен покрив с отваряне чрез плъзгане и накланяне. Сензорни плъзгачи се използват и за регулиране на температурата на климатичната инсталация, както и за контрол на силата на звука на аудиосистемата.

Свързани инфотейнмънт и мултимедийни системи. По желание цифровото арматурно табло може да бъде допълнено с първокласната навигационна система Discover Pro, сред чиито високотехнологични функции е върховата навигация по карта и гласовото управление с естествени фрази. Предлага се и head-up дисплей, който прожектира най-важната за водача информация в непосредственото му зрително поле върху челното стъкло. Това създава виртуалното усещане, че полупрозрачното изображение „плава” в пространството пред автомобила и позволява възприемане на информацията без отделяне на вниманието на водача от пътя.

Озвучителна система Harman Kardon. Сред новите възможности за допълнително оборудване е и първокласната озвучителна система Harman Kardon с 12-канален Ethernet усилвател, мощност 480 вата и 10 високоговорителя, способни да превърнат вътрешното пространство на новия модел в концертна зала. В облицовките на предните колони на покрива и облицовките на задните врати са инсталирани два високочестотни (с диаметър 60 мм) високоговорителя, в облицовките на предните и задните врати са вградени бас високоговорители с диаметър 168 мм, а ансамбълът придобива завършен вид с централната тонколона с диаметър 116 мм в арматурното табло и 18-инчовия събуфър, разположен в гнездото на резервното колело.

Амбиентно вътрешно осветление. От ниво на оборудване Life нагоре, Golf Variant се предлага стандартно с амбиентно вътрешно осветление, което дава възможност за индивидуална настройка в десет различни цвята. Избраният цветови нюанс очертава с меко индиректно сияние декоративните панели на арматурното табло и в облицовките на предните и задните врати, джобовете за съхранение на вещи в четирите врати, пространството за краката на водача и неговия спътник отпред (и за пътниците на втория ред седалки от ниво Style нагоре), както и централното отделение за вещив централната конзола отпред. При промяна на настройките, цифровите контролни прибори и инфотейнмънт системата също приемат като фон избрания индивидуален цвят. В зависимост от варианта на модела се предлага и опция за амбиентно осветление в 30 цвята. Наред с богатата палитра от цветове с възможност за гъвкава настройка в отделните зони на интериора, системата предлага и избор от предварително конфигурирани профили на осветлението, които могат да се включат само с едно докосване на докоснете менюто за настроение – “mood menu”.

Възможности за индивидуално оформление. Направените индивидуални настройки се запаметяват директно в системата на Golf Variant, но по желание могат да бъдат запаметени и в облака, което означава, че са на разположение винаги и веднага – дори при смяна на водача или на автомобила. В зависимост от оборудването, сред настройките, които могат да се запаметят са тези на Innovision Cockpit, позицията на седалките, външните огледала и климатичната инсталация, амбиентното осветление на интериора и функцията за посрещане/изпращане на външните светлини.

Интуитивно гласово управление. В зависимост от нивото на оборудване, новата система за гласово управление с естествени фрази се предлага стандартно или като опция в новия Golf Variant. За активиране на система е достатъчно просто да кажете “Hello Volkswagen” („Здравей Volkswagen”) или да натиснете бутона за гласово управление на волана. Golf Variant може да отговори например с “Yes, please?” („Да, моля?“) и “What would you like to do?” („Какви са Вашите желания?“), както и да реагира по съответния начин на интуитивни гласови команди с естествени фрази като “I’m cold” („Студено ми е“) с включване на автоматичната климатична инсталация. Новите цифрови микрофони осигуряват не само перфектно разпознаване на гласа и качество на звука (при телефонни разговори), но са в състояние и да разпознаят човека, който говори (водача или неговия спътник отпред). Благодарение на това вече можете да управлявате с гласови команди функциите на навигационната система, климатичната инсталация, телефона и инфотейнмънт системата в новия Golf Variant, а скоро на разположение като опция ще бъде и онлайн приложението Alexa.

“Alexa, какво ще бъде времето днес?” Чрез Alexa с гласови команди могат да се контролират следните свързани с автомобила функции – търсене на обекти от особен интерес POI (Point of Interest) в близост, въвеждане на POI в картата на навигационната система и контрол на силата на звука. Разбира се, могат да се използват и обикновено използвани в домашни условия функции като запитвания за различен вид информация, прогноза за времето, новини, работно време на различни търговски обекти и учреждения, както управление на различни „smart home” елементи и системи. За активиране на съответната функция е необходима единствено проста команда под формата на естествена фраза като “Alexa, switch the light on in the lounge” („Alexa, включи осветлението в хола“) например. В Golf Variant Alexa може да се управлява с команди на английски (САЩ/Великобритания), немски, френски, италиански и испански език.

Интелигентната електроника улеснява управлението. Превключването на предавките на трансмисията с два съединителя DSG в новия Golf Variant също е изцяло цифровизирано – системата ги контролира по метода „shift-by-wire” без механична връзка между скоростния лост и предавателната кутия. Благодарение на електронно управляваната смяна на предавките, размерите на лоста са намалени значително, което спестява място на централната конзола и едновременно с това повишава удобството при работа с него. Така например, благодарение на прилагането на метода „shift-by-wire”, вече е възможно включване на задната предавка още докато автомобилът се движи леко напред, което значително улеснява и ускорява маневрирането с ниска скорост. Ако скоростта е твърде висока, управлението на трансмисията на Golf Variant не позволява преминаване към позиция „R“ – системата следи движението с помощта на сензори и така спомага за предотвратяването на евентуални грешки и неправилно използване на трансмисията. Работата на допълнително предлаганата  3-зонална автоматична климатична инсталация Climatronic също се контролира чрез интелигентна технология, благодарение на която стават възможни редица нови функции и удобства за водача и пътниците. Така например, Smart Climate може да се използва за вклщчване на предварително конфигурирани климатични функции от екрана на арматурното табло или чрез гласова команда – „Clear screen” (размразяване на челното стъкло), „Warm feet” (затопляне на краката), „Warm hands” (затопляне на ръцете), „Cool feet” (охлаждане на краката) и „Fresh air” (свеж въздух).

App Connect Wireless. Най-новата версия на системата App Connect предлага допълнителните удобства на App Connect Wireless, която е част от стандартното оборудване на Golf Variant. С нея водачът и неговият спътник отпред могат да използват App Connect за директен достъп до избрани смартфон приложения чрез екрана на инфотейнмънт системата и докато при предходния модел това беше възможно само чрез традиционния метод – свързване с кабел на смартфона и инфотейнмънт системата, сега при iPhone и Apple CarPlay тези функции вече са достъпни и чрез безжична Bluetooth връзка.

Стандартна връзка с интернет. Новият Golf Variant предлага стандартно оборудване с We Connect с богат набор от опции (неограничен период на използване) и We Connect Plus (възможности за безплатна употреба в Европа за период от една или три години). Част от оборудването на всички версии на новия модел са и следните основни функции – персонализация (запаметяване на индивидуалните настройки), e-Call (автоматично или директно ръчно повикване на спешна помощ при злополука) и Служба за спешни повиквания (Emergency Call Service) с поддръжка от многоезичен център за приемане на обажданията.

Moбилен ключ. Като допълнителна възможност към We Connect, в ролята на ключ за автомобила може да се използва съвместим смартфон. За да използване на смартфона като мобилен ключ не се изисква връзка с мобилна мрежа – достатъчно е той да се доближи до дръжката на вратата и новият Golf Variant ще се отключи по същия начин, както и при системата за достъп и стартиране без ключ Keyless Access. За стартиране на двигателя смартфонът просто трябва да са постави в отделението със смартфон интерфейс на централната конзола. Възможно е и дистанционно изпращане на мобилния ключ на приятели или членове на семейството, така че те също да могат да използват своя смартфон като ключ за автомобила.

Още по темата