Новите Audi A5 и S5 Cabriolet: с микрофони в предните седалки

0411
2016

Премиерата на новия Audi A5 Cabriolet придава завършен вид на новото поколение на семейството модели A5. Четириместният интериор осигурява огромно удоволствие от шофирането на борда на открития модел от среден клас. Напълно автоматизираният електрозадвижван акустичен мек покрив може да се отваря и затваря при движение със скорост до 50 км/ч. Върховите динамични характеристики на Audi S5 Cabriolet се осигуряват от нов шестцилиндров турбодвигател с максимална мощност 354 к.с. и максимален въртящ момент 500 Нм.

Задното стъкло вече е разположено по-косо и подчертава динамичната осанка на каросерията също както и късите преден и заден надвес и издължените очертания на торпедото с мощна изпъкналост в централната част. Със своята обща дължина от 4 673 милиметра, новият A5 Cabriolet е с 47 мм по-дълъг от своя предшественик.

Новата функция за отваряне с едно докосване прави използването на включения в серийното оборудване на новия модел акустичен покрив много по-лесно – едно бързо издърпване на превключвателя е достатъчно за изцяло автоматичното пълно отваряне на мекия покрив в рамките на едва 15 секунди и затварянето му само за 18 секунди – дори при движение със скорост до 50 км/ч. Отпред се използва модернизирана петраменна схема на окачването, а отзад окачването с трапецовидни звена при предходния модел е заменено с нова петзвенна конструкция.

Общото тегло на новото поколение е намалено с дo 40 килограма в зависимост от версията. Tеглото на варианта A5 Cabriolet 2.0 TDI с предно предаване и максимална мощност 190 к.с. е само 1 690 килограма. Първоначално новият Audi A5 Cabriolet ще се предлага на германския пазар с избор от три двигателя – 2.0 TFSI със 185 кВт (252 к.с.), 2.0 TDI със 140 кВт (190 к.с.) и 3.0 TDI със 160 кВт (218 к.с.). След пазарната премиера на модела, към гамата на модела ще се прибави и вариантът 2.0 TFSI със 140 кВт (190 к.с.) и версията 3.0 TDI с мощност 210 кВт (286 к.с.). В сравнение с предходния модел, двигателите предлагат с до 17 процента по-висока мощност при едновременно намаляване на средния разход на гориво с цели 22 процента. 

Шестстепенна механична предавателна кутия, седемстепенна S tronic с два съединителя или осемстепенна tiptronic трансмисия – за всеки от двигателите се предлага специално адаптиран към неговите характеристики предавателен механизъм. Серийно тягата се насочва към предните колела, а системата quattro с технология ultra и постоянно двойно предаване се предлагат допълнително. При версията 3.0 TDI с мощност 210 кВт (286 к.с.) двойното предаване е част от серийното оборудване.

Audi S5 Cabriolet достига качествено по-високо равнище със своя новоразработен бензинов агрегат 3.0 TFSI. Шестцилиндровият двигател със система за принудително пълнене и работен обем 2 995 кубически сантиметра постига максимална мощност от 260 кВт (354 к.с.) – с 15 кВт (21 к.с.) по-висок показател от двигателя на своя предшественик. Топмоделът се ускорява за едва 5,1 секунди от 0 дo 100 км/ч, а максималната му скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Серийното оборудване на модела включва система за постоянно двойно предаване quattro и осемстепенна автоматична предавателна кутия tiptronic.

Увеличените външни размери, удълженото с 14 милиметра междуосие и по-компактната конструкция на седалките са довели до чувствително увеличаване на простора за водача и пътниците. Пространството в областта на раменете на пътуващите на предните седалки е нараснало с 26 милиметра, а свободата в областта на коленете на пътниците на втория ред бележи увеличение с 18 милиметра.

Благодарение на изцяло новата ергономична концепция за управление на функциите и контролните прибори, включваща гласово управление с естествено подадени на разговорен език команди и търсене чрез подаване на свободен текст, водачът може да контролира с лекота и напълно интуитивно всички Audi MediaInfo 4/6 функции на автомобила. Серийно вградените в предпазните колани на водача и пътника отпред микрофони гарантират оптимално качество на приемане на гласа дори при подаване на команди или провеждане на телефонен разговор в движение с отворен покрив.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин