Новите фарове на S-клас „говорят“ с пешеходците

0309
2018

Преди няколко месеца Mercedes представи своята технология Digital Light, която внася революция в развитието на фаровете. Наскоро от Щутгарт разпространиха видео, разкриващo способностите на иновативните светлини. Kлипът разкрива, че освен да прожектира определени символи върху пътя, Digital Lights ще могат да „изпращат“ и дълги текстови съобщения върху асфалта. Освен че е много атрактивна, тази технология би могла да съдейства съществено за пътната безопасност.

Иновативната технология, благодарение на която почти не биват заслепявани шофьорите от насрещното движение, разчита на „дълги“ в HD-качество с резолюция 2 млн. пиксела. Специалните фарове ще бъдат запазени за избрани клиенти на ултралуксозната марка. Интелигентните светлини не само ще осигуряват по-добра видимост за водача, но и ще съдействат за правилната работа на асистиращите системи. В сравнение с актуалните Multibeam LED, Digital Light работят значително по-прецизно.

Новите фарове функционират с помощта на чипове с над 1 млн. микроогледала – или общо 2 млн. на кола. Камера и сензори разпознават другите участници в движението, а мощни електронни модули анализират данните от дигиталните карти на навигацията и за милисекунди дават на фаровете командите за възможно най-добро напасване на светлинния сноп във всички ситуации. „Черешката на тортата“ е възможността за прожектиране на определени символи върху пътя. Така например при преминаване през участък в ремонт фаровете изобразяват върху пътя две светлинни ивици, които съответстват на широчината на Maybach и помагат на шофьора да се ориентира. При поява на пешеходец пък пред колата се появява стрелка, която определя позицията му, а когато има опасност от поледица, ще видите на пътя изображение на голяма снежинка.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин