Новите спортисти на Mercedes

Новият SL се очаква през 2020 година – отново със сгъваем покрив

0202
2017

MERCEDES В МОМЕНТА Е В СТРАХОТНА ФОРМА. И за да може това да остане така, от няколко месеца внимателно се разглежда портфолиото от модели до 2025 година. И откриха „жертвата“ си точно в Афалтербах, където AMG бодро ползва своя „лиценз“ за печатане на пари. И така, с червения молив първо ще бъде задраскано второто поколение на SLC, което стартира през 1996 година като SLK. Но какво е общото между SLC и AMG? Досега не много, но от речта на члена на Управителния съвет Томас Вебер, който отговаря за разработките, стана ясно, че новите спортни автомобили на марката ще са в ресора  на шефа на AMG Тобиас Моерс. Но основното решение срещу SLC е било взето в Щутгарт. Отговорните лица са поставили вето, тъй като планираната за SLC и SL обща алуминиева платформа би довела до сериозно повишаване на цената на малкия модел. В дългосрочен план клиентите на SLC ще трябва да се задоволят с подчертано спортен вариант на кабриолета на С-клас. За да може инвестицията в новата модулна архитектура за спортни автомобили (MSA) да бъде оправдана, за SL и AMG GT се разработва гъвкав вариант с предно/средно разположен двигател. Следващият SL се очаква през 2020 година. Той няма да бъде с текстилен гюрук, както бе планирано, а ще запази твърдия сгъваем покрив.

MERCEDES-AMG R50 

Убиецът на Bugatti: малка серия с 1300 к.с. за 50-годишния юбилей на AMG

За възбуждане на апетита: с този силует Mercedes официално потвърди R50.

Наистина това решение има функционални недостатъци, но вярната целева група обича практичността на комбинацията роудстър/ купе. След като моделите на S-клас с 2 врати според информацията ни няма да имат дълъг живот, не ви трябва голяма фантазия, за да си представите новия SL като 2+2-местен модел. И тъй като палитрата на следващия SL ще бъде разширявана по-скоро надолу, а не нагоре, в бъдеще AMG GT ще може да диша по-спокойно. Първата стъпка в това направление след GT R ще направи още по-пуристкият GT4, който ще струва около 400 000 лева – колкото спортните модели на Porsche. Заради предлаганото за пръв път опционално двойно задвижване платформата MSA няма да бъде със заимстваната от SLS конструкция Transaxle. С цел намаляване на разходите отпадат и екзотични детайли като крилатите врати. И докато SL ще получи новия редови „шестак“ като изключително модерен базов двигател, и през следващия си живот AMG GT ще остане верен на V8. От съображения за понижаване на теглото на първо време не се обсъжда пълна електрификация, но е планиран Performance-Hybrid. В съвсем друга лига играе Hypercar проектът X1, с който на IAA 2017 AMG ще отпразнува 50-ия си рожден ден. R50 по принцип е двуместна бегачка от Формула 1 с регистрация за движение по обществените пътища. 1,6-литровият V6 с тройно свръхпълнене ще развива около 1300 к.с. в комбинация с новата високоволтова архитектура и ще разпределя мощността към четирите колела. По-голяма част от мощността обаче ще се осигурява от трите електромотора. Въпреки тежкия акумулатор R50 ще тежи само 1300 килограма, съответно и динамичните характеристики ще са от друга галактика. Вече е взето решение за производство на малка серия от крилатия карбонов суперавтомобил, 7-цифрената цена ще бъде обявена по-късно.

ИЗВОД

SLC явно отпада при новото подреждане на палитрата от спортни автомобили на Mercedes. За сметка на това в бъдеще SL и AMG GT ще споделят гъвкава ДНК. С екстремния във всяко отношение R50 швабите още през 2017 година ще се устремят към звездите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин