Новите радарни сензори на Bosch – с изкуствен интелект

2508
2023

Автомобилите са неразделна част от днешния дигитален свят. За в бъдеще новите функции за свързаност, автоматизация, персонализация и високоефективните задвижвания все по-често ще се реализират от софтуера и интелигентния хардуер. Бош е у дома си и в двете области: от спирачките, системите за кормилно управление и електрическите задвижвания до сензорите, автомобилните компютри и софтуерните решения – доставчикът на технологии и услуги разработва и произвежда ключовите компоненти на модерните автомобили под един покрив. Бош представя най-новите си вдъхновяващи решения за безопасна и устойчива мобилност на IAA Mobility 2023 в Мюнхен. Хардуер, софтуер и нови услуги за сектора на мобилността ще бъдат изложени на щанда на Бош в Палата B3, щанд D10.

Мощен хардуер

Един от водещите трендове в мобилността е към високопроизводителни автомобилни компоненти, съвместими и със софтуер от други доставчици. Бош предлага хардуер, чиято интелигентност може да бъде вградена в самите компоненти, например в централните автомобилни компютри.

Невидими, но навсякъде: Няма технически устройства без полупроводници: като един от 10-те водещи производители на полупроводници в автомобилния сегмент, Бош непрекъснато инвестира в научноизследователската и развойна дейност и разширява световната си мрежа за производство на полупроводници. Портфолиото включва интегрални схеми, MEMS сензори (микроелектромеханични системи), силови полупроводници и модули. За производителите, които дефинират собствени електрически/електронни (E/E) автомобилни архитектури, Бош предлага възможност за прецизно приспособяване на функционалния обхват на полупроводниците към тази архитектура.

Сензори за прецизно възприемане на обкръжението: Регистрирането на обкръжението е незаменимо за автоматизираните функции на шофиране. Новите радарни сензори на Бош поддържат асистирани и автоматизирани функции за шофиране на SAE нива от 0 до 3. А в шестото поколение радарни сензори Бош включи и изкуствен интелект. Новото поколение сензори се представя по-добре при измерване на разстоянието, високи скорости и ъглова разделителна способност; в резултат на това в зрителното поле се засичат надеждно и мотоциклети. На IAA Бош представя и ново поколение ултразвукови сензори. Благодарение на базираната на AI класификация на височината, тези сензори предлагат по-стабилни възможности за засичане – те могат, например, да оценят приблизителната височина на препятствието. Освен това, утрояването на ехото ги прави още по-чувствителни, позволявайки им да открият бързо и надеждно пешеходци и обекти с ниска степен на отражение. Портфолиото се допълва и с нови камерни глави. Анализът на изображението вече не се извършва в самата камера, а в централните автомобилни компютри, като интеграционната платформа ADAS на Bosch. Предлагат се в 3- и 8-мегапикселови варианти, плюс 12-мегапикселовата версия за приложения от ниво 4. Новите камерни глави са върхова технология в сензорите за изображения.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин