Новите „Москвич“-и се оказаха китайски модели

1905
2022

В бившия завод на Renault в Москва, който стана държавна собственост, ще се произвеждат китайски модели. Производствените мощност ще бъдат използвани от „Камаз“, който води преговори за сътрудничество с китайските си партньор от JAC Motors. Отделно от тези преговори, с друг китайски автомобилен производител преговарят и руските власти. Тази информация разкрива вестник „Ведомости“, позовавайки се на два източника.

Производството на „руските китайци“ трябва да бъде стартирано в края на на настоящата година, като първоначално от поточните линии ще слизат автомобили, задвижвани от двигатели с вътрешно горене, а на по-късен етап – и електрически.

Припомняме, че Renault спря да оперира в Русия, като продаде своя дял в „АвтоВАЗ“ срещу една рубла на институт за двигатели и автомобилни проекти към министерството на промишлеността и търговията. Taка 67,69% от акциите на „АвтоВАЗ“ станаха притежание на Научно-изследователския автомобилен институт, а останалата част от активите останаха собственост на „Ростех”.

По данни на „Ведомости“ има голяма вероятност JAC S4 да бъде един от първите „Москвич“-и на новото време“. Tози кросоувър има версия на бензин, както и хибридна, но и електрическа (iEVS4). Благодарение на партньорствата си с Hyundai и Volkswagen, JAC Motors успя да имплементира голям брой технически решения от вече доказани производители. Бившият завод на Renault има капацитет от 180 000 автомобила годишно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин