Новини » Новите модели BMW ще имат вегански интериор без кожа

Новите модели BMW ще имат вегански интериор без кожа

2709
2022

В BMW Group дизайнери, изследователи на материали и експерти от други дисциплини работят заедно върху устойчиви решения за проектиране на екстериора и интериора на автомобила. Фокусът е върху отговорните доставки и обработки на суровини, които са с възможно най-ниски емисии CO2, непрекъснато увеличаване на дела на вторичните материали с цел пълна кръгова икономика, нови процеси на рециклиране, увеличено използване на естествени влакна и замяната на животински суровини.

Още през 2023 г. BMW Group ще въведе на пазара първите автомобили с изцяло вегански интериор. Това става възможно преди всичко чрез разработването на иновативни материали със свойства, подобни на кожата. Отказът от кожа спестяват около 85 % от CO2 емисиите по веригата на стойността за съответните интериорни компоненти.

Рециклирани рибарски мрежи като суровина за компонентите за интериора и екстериора
Освен това от 2025 година за моделите от Neue Klasse, от 2025 г. облицовъчните елементи за пръв път ще бъдат изработени от пластмаса, чиято суровина се състои от около 30 % рециклирани рибарски мрежи и въжета. Тези остатъци от морската индустрия се доставят проактивно от пристанища по целия свят, за да се гарантира, че няма да се озоват като отпадъци в морето. За множество други материали – от стомана и алуминий, през пластмаса и стъкло до високоволтови батерии – се разработват и налагат нови процеси за рециклиране в смисъла на кръгова икономика. С фундаментална работа в областта на кръговия дизайн BMW Group си поставя за цел да гарантира, че автомобилите в края на фазата на ползване ще са налични като източник на суровини за нови автомобили.

Устойчиви материали, нова естетика: визионерски дизайнерски прототипи на седалки

BMW Group показва и визионерски дизайнерски прототипи на седалки за бъдещи модели BMW и MINI. Използваните материали се характеризират с екологично чисти производствени процеси, пълна рециклируемост, новаторска естетика и безкомпромисно първокласно качество с отлична визуална и хаптична привлекателност.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин