Новите зимни гуми Nokian – с усилени бордове срещу „атаките“ на дупките


7
сеп.
2017

Променливите условия доказаха, че централноевропейските зими са капризни и често трудно предсказуеми. Ето защо правилните гуми са задължителни и за тази зима. Водещият специалист по зимни гуми Nokian Tyres представя разширена селекция от зимни гуми, която се справя с всички елементи на зимата в Централна Европа и резките температурни разлики.

Портфолиото на Nokian Tyres за предстоящия зимен сезон е по-богато от всякога. Компанията добавя няколко нови размера към флагмана за Централноевропейския пазар – моделът WR A4. Той е предназначен за спортни и мощни автомобили, като съчетава суперуправляемост и надеждно сцепление, което осигурява максимална безопасност и комфорт при шофиране. Разнообразието от размери на тази премиум зимна гума включва и подходящи за новите електрически автомобили.

 “Тази година портфолиото от зимни гуми на компанията е най-голямото в нейната история. Премиум гумите на Nokian Tyres вече покриват невероятни 97% от всички размери за леки коли на европейския пазар. Тази зима собствениците на нови модели като Audi Q5, BMW 5, Škoda Kodiaq и MINI Cooper Countryman ще имат възможност да се насладят на зимните ни гуми,“ коментира Хану Лийтсола, управляващ директор в Nokian Tyres Централна Европа.

Експертът по гуми за всякакви зимни условия

Като най-северния производител на автомобилни гуми, Nokian е експерт по гуми за всякакви зимни условия. Откакто създава първата в света зимна гума преди повече от 80 години, компанията въвежда множество подобрения и технологични иновации в името на безопасността и безгрижното шофиране. Освен това марката има гаранции за удовлетвореност на клиента, които правят премиум зимните гуми на Nokian Tyres истинско бижу на европейския пазар.

 “Като един от пионерите в индустрията с автомобилни гуми, Nokian Tyres създаде най-енергийно ефективната зимна гума за електрически автомобили. Според официалното етикетиране на Европейския съюз, новата Nokian Hakkapeliitta R2 попада в клас А по отношение на енергийната ефективност. Това ново поколение зимни гуми Hakkapeliitta, което съчетава издръжливост и първокласно сцепление, е разработено за електрическите автомобили на BMW – i3 и хибридите i8,” обяснява Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres.

Друга последна иновация от марката е технологията Aramid Sidewall. Арамидните влакна, които Nokian Tyres използва в страниците на гумите усилва здравината им, позволявайки им да понасят по-тежки удари и да са по-устойчиви срещу срязвания. Тази иновация се предлага и с уникалната Aramid гаранция за все по-популярния SUV сегмент, като позволява на шофьорите по-безгрижно преживяване извън пътя и на по-лоши пътни настилки, каквито за съжаление изобилстват в България.

Екстремното тестване на продуктите гарантират качеството

Интензивното екстремно тестване в зимни условия се е превърнало в основен параметър за качеството на всички продукти на Nokian Tyres. Тестовият център с подобаващо име „Белия ад“ е място, където финландският производител тества гумите върху сняг, лед и киша. Уникалното съоръжение се простира на над 700 хектара заснежени полета в Ивало, Лапландия, отвъд Полярния кръг. Над 20 000 гуми се тестват над 40 000 км по тестовите писти всеки сезон. С такива тежки тестове най-добрите гуми могат да бъдат отличени от просто добрите такива, позволявайки на зимните гуми Nokian да имат най-добрите характеристики за безопасност в света.

Премиум иновациите в зимните гуми на Nokian Tyres

Взискателното шофиране през зимата изисква едно решаващо нещо: да можеш да спреш навреме (в неочакван момент). Ето защо премиум зимните гуми на Nokian Tyres съдържат в себе си иновации, гарантиращи безопасност, комфорт, икономичност и ниски нива на шум:

Технология на функционални ламели – Всеки блок и ламела на протектора имат специфична форма и конкретна функция, което допринася за отличното сцепление и управляемост на гумата. Използвана при Nokian WR A4.

Канали на централните блокове – Дълбоките и отворени канали на централните блокове увеличават сцеплението при екстремни зимни условия. Каналите ефективно изтласкват кишата и водата извън зоната на контакт на гумата с пътя, което предотвратява аквапланинга при киша и вода. Използвана при Nokian Weatherproof, Nokian Weatherproof SUV.

Индикатор за безопасно шофиране при зимни условия (WSI) Цифрите върху повърхността на централната част на гумата показват остатъчната дълбочина на каналите на протекторите. Символът „снежинка“ на индикатора за безопасно шофиране при зимни условия (Winter Safety Indicator, WSI) остава видим до дълбочина на канала от четири милиметра. Ако снежинката се е износила, водачът трябва да закупи нови зимни гуми, за да си осигури достатъчна безопасност. Използван при Nokian WR A4.

Технология на шумопоглъщане в страниците Специалната зона върху страницата на гумата спомага за филтрирането на шума и вибрациите от пътната повърхност и намалява шума в салона на автомобила. Използвана при Nokian WR A4, Nokian WR D3, Nokian WR D4.

Технологията Aramid Sidewall – За повече здравина и издръжливост за SUV шофьорите, всички премиум SUV продукти на Nokian Tyres имат технологията Aramid Sidewall. Арамидните влакна в страниците на гумата я правят по-здрава и защитена от удари и прорези, които лесно иначе биха пробили гумата. Същият материал арамид се използва в авиационната и военната промишленост. За моделите Nokian Weatherproof SUV, Nokian WR SUV3.

Технология Coanda Извитият, рамповиден дизайн на протекторните блокове върху вътрешното рамо насочва и ускорява потока вода от надлъжните в напречните канали. Отличните способности за предотвратяване на аквапланинг се запазват дори при износена гума. Използвана при Nokian WR A4.

Стабилизатори на протекторните блокове Контролирано, стабилно управление. Стабилизаторите на протекторните блокове, разположени до средното ребро, заедно с надлъжните ребра на симетричния протекторен рисунък, подобряват управлението върху суха настилка и го правят по-стабилно и контролирано. Освен това те предотвратяват попадането на камъчета в каналите. Използвани при Nokian WR SUV3.

Рафинирани масла – При производството на гумите се използват само рафинирани масла и никакви токсични или карциногенни химикали. Nokian Tyres е пионер в опазването на околната среда в своята сфера и първият производител на гуми в света, който въвежда в производството си рафинирани нискоароматни масла. Използвани при всички продукти на Nokian Tyres.

Премиум гумите на Nokian Tyres могат да бъдат поръчани в сервизните центрове на официалния дистрибутор Vianor, както и в оторизираните центрове за гуми.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин