Новите дъмита – почти като истински хора

2112
2018

1376/А10-9 единствено не може да крещи от болка. Краштест дъмито приема отвореното счупване на ръката, без да се оплаква. „Куклата“ е ударена от лек автомобил със скорост 70 км/ч. Сега кокалът е изскочил от латексовата „кожа“ – и всичко това изглежда ужасяващо истинско. Така и трябва.

Обикновените дъмита показват единствено измерени стойности, които разкриват каква сила е била генерирана при удара. Т.нар. Biofidel дъми може да имитира човешки движения, да чупи кокали и да разкъсва връзки. Иновативното дъми може да получава одрасквания на кожата, гръбначни наранявания и дори т.нар. whiplash.
Казано по друг начин: пластмасовото „същество“ е по-близко до човек от всяко друго краштест дъми.

Изглежда зле и в истинския живот действително е: при удар Biofidel дъмито реагира почти като истински човек

Човече, кукло! В лице изглеждаш като Фантомас, а под гумената ти кожа си като създаден в лаборатория Франкенщайн! Вероятно не е случайност, че родното място на това супердъми – хале с дължина около 30 м в индустриална зона на германския град Мюнстер, е наречено от собствениците си Лаборатория за дъмита.

Там компанията CTS (Crashtest Service) „удря“ по международни норми. Регулярно идват вещи лица (а понякога – и съдии), за да пресъздадат инциденти с хора. Около 40 от тези изкуствени жертви на катастрофи CTS вече е създала. И не просто от стомана и пластмаса, а от материали, които съответстват на частите на човешкото тяло. Структурата на костите бива пресъздадена от специална епокcидна смола с алуминиев прах, която позволява след удара дъмито да бъде анализирано на рентген – в близката клиника за коне.

Като Франкенщайн: Тим Хаарман монтира ръка.

 

По чекмеджетата: тук има имитации на междупрешленни дискове, стави, връзки и кости

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин