Новите батерии с твърд електролит на VW ще издържат по 500.000 км

1001
2024

Volkswagen се похвали с пробив при разработката на батериите с твърд електролит: дългосрочен тест показва, че новата батерия, която ще използват германците, издържала на пробег 500.000 км. Тя е дело на партньор на VW в САЩ

Голям брой големи производители на автомобили инвестират много време и ресурси в батерии с твърд електролит. Надеждата е, че именно този нов тип батерии трябва да направят електромобилите по-конкурентоспособни спрямо конвенционалните модели на ДВГ – с по-голям пробег, по-бързо зареждане и издръжливост в дългосрочен план.

Сега Volkswagen отчита значителен напредък в разработката на новата супербатерия. А-образецът на твърдотелната клетка e преминал успешно първия тест в дългосрочен план – 1000 цикъла на зареждане без никакви проблеми и „почти без деградация“. Защото капацитетът й е паднал само с 5 процента.

Хиляда цикъла на зареждане „при електромобил с пробег 500-600 километра по WLTP съответстват на изминаването на повече от половин милион километра“, съобщава дъщерното дружество на VW PowerCo. Въпреки че тези впечатляващи километри са хипотетични, стойността им ни позволява да заключим какъв капацитет предвижда VW за бъдещата си супербатерия.

Джагдип Сингх е учил в реномирания Станфордски университет и основава стартъпа QuantumScape със своя състудент Фриц Принц през 2010 г.

PowerCo отговаря за покупката и тестовете на нови батерии. Компанията е основана през 2023 г. и има за цел да превърне завода за двигатели на VW в Залцгитер в център за батерии на бъдещето. Клетката е дело на американския производител QuantumScape със седалище в Калифорния, в който VW държи мажоритарен дял от 2018 г.

Кога ще бъде лансиран първият VW на батерия с твърд електролит?

На този въпрос към момента няма отговор. Успешно преминатият тест на A-образеца е първият етап в развитието на клетката, следват изпитанията на B- и C-образците. В края на 2025 г. QuantumScape иска да представи B-образец, който трябва да се озове в лабораторията за тестване в Залцгитер. „Тогава броят на клетките ще бъде увеличен значително“, уточнява говорител на PowerCo пред AUTO BILD. На този последващ етап ще бъдат обследвани по-подробно и други характеристики, напр. време за зареждане и съотношение мощност/тегло. Тестът на A-образеца вече е показал, че клетката отговаряла на „всички изисквания“ по отношение на бързо зареждане, безопасност и саморазреждане. Към момента не са известни повече подробности.

Ако всички проблеми бъдат решени, тест на C-образец би могъл да бъде проведен през втората половина на настоящето десетилетие. Така че първите модели на VW Group на батерии с твърд електролит биха могли да дебютират около 2030 г. Засега е сигурно единствено, че първоначално новата технология, при която за анода ще продължи да се използва литий, ще бъде по-скъпа от тази на конвенционалните батерии. „Очакваме първо да се наложи при модели с по-високи цени“, казва говорителят на PowerCo – като вероятно визира Audi, Porsche и Bentley.

Къде VW ще произвежда батериите на бъдещето с твърд електролит?

В момента VW планира да произвежда клетките за батерии в три завода: в Залцгитер (Германия), Валенсия (Испания) и Сейнт Томас (Канада). На по-късен етап в тези центрове ще се правят призматични клетки, които ще стават за всички модели електромобили на Volkswagen Group. Предимството на призматичните клетки е, че то позволява интеграцията на технологията с твърд електролит – което би улеснило производството в бъдеще. Клетката на QuantumScape е хибрид между призматична и Pouch-клетка.

Поглед към изследователската лаборатория на Quantum Scape в Калифорния. Тук е създаден прототипът на бъдещата клетка за електрически автомобили QSE-5.

Калифорнийците разработват батерии с твърд електролит още от 2010 г. VW вече е инвестирал почти половин милиард евро в стартъпа. Клетката, която в момента е подложена тестове, е прототипът на стандартната клетка QSE-5, която ще бъде първият продукт на QuantumScape. Тя ще разполага с мощност 5 Аh. QSE-5 следва общия стандарт за клетките на конвенционалните литиево-йонни батерии. „Не ни е позната друга литиева батерия за електромобили, която да губи толкова малко от капацитета си след сравним брой цикли на разреждане при стайна температура“, коментират от QuantumScape в изявление към своите инвеститори.

Клетката успява да изпълни и изискванията на други тестови критерии като възможност за бързо зареждане, безопасност и саморазреждане. Клетките с твърд електролит трябва да осигурят значително по-бързо зареждане, което ще позволи на електрическите автомобили да се зареждат почти толкова бързо, колкото и тези на ДВГ. Toyota наскоро обяви сензационни резултати след тестове на твърдотелни батерии. В края на годината пък Hyundai регистрира в САЩ патент за конструкцията на твърдотелни батерии.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин