Новите батерии с твърд електролит на Toyota ще позволят пробег 1200 км

2310
2023

Батериите с твърд електролит са смятани за следващата важна стъпка в развитието на батериите за електромобили. Toyota обяви, че е постигнала технологичен пробив именно при тях: новите батерии на японците трябва да осигурят пробег до 1200 километра само след 10-минутно зареждане, като ще се характеризират и с ниско тегло.

Твърдотелните батерии трябва да бъдат лансирани в следващото поколение електрически автомобили на японците още през 2027 г., съобщиха от компанията по повод представянето на пътната карта на Toyota за батериите. В комбинация с по-ниското тегло на автомобила и подобрената аеродинамика, постигането на пробег над 1000 километра няма да бъде никакъв проблем.

Новите батерии ще позволяват зареждане от 10 до 80 процента само за 10 минути. А в сравнение с актуалното поколение батерии разходите трябва да бъдат намалени с 20 процента. В следващата стъпка – за която производителят не разкрива кога ще бъде предприета, се говори дори за пробег до 1200 км. Звучи като батерия чудо – но в действителност плановете на Toyota звучат доста сериозно, а не като голи обещания.

Компромисът досега беше очакваният по-кратък живот на батерията. Последните технологични постижения на Toyota дават възможност за преодоляване на това предизвикателство, в резултат от което компанията пренасочи фокуса си към създаване на условия за пускането на твърдотелни батерии в масово производство. Целта е технологията да бъде готова за серийно производство до 2027-28 г. Първоначално бе предвидено батериите, базирани на твърдотелни клетки, да бъдат въвеждани при автомобили с хибридно задвижване, но фокусът на Toyota сега е основно върху въвеждането им в следващото поколение електрически автомобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин