Нова технология за защита на най-уязвимите на пътя

ПТП-тата с пешеходци в България са най-голям дял от всички ПТП

0212
2015

Continental представи новата технология на компанията Vehicle-to-X (V2X). Тя позволява на автомобилите да се свързват безжично с останалите участници в движението и да обменят актуална информация за позицията на всеки от тях, за да бъдат предовратени потенциални сблъсъци или значително да бъде намалена силата на удара в случай на инцидент.
В България произшествията с пешеходци на пътя като процент от всички ПТП през 2014 г. се увеличават спрямо предходната година до 30,1%. От тях 22,7% са с фатален край. Други 5,4% от произшествията са свързани с велосипедисти – група от участници в движението, която ще се увеличава в бъдеще.

Превозно средство, което е оборудвано с технологията V2X може да обменя информация с останалите участници в движението, които имат смартфон или специален трансмитер. Позицията и предвиждането на поведението на всички уязвими участници в движението се изпращат като анонимно директно съобщение през V2X системата до превозното средство. Входящите съобщения се обработват за по-малко от 0,1 секунда. След тяхното получаване системата за контрол на автомобила решава дали шофьорът трябва да бъде уведомен и дали трябва да има някаква намеса в динамиката на автомобила. Тъй като локализацията с GPS на пешеходеца не е достатъчно прецизна, фокусът при бъдещите подобрения е насочен върху изчисляването на относителната позиция и предсказване на потенциалното му разположение на пътя. След това информацията ще бъде синхронизирана с данни от другите сензори на автомобила преди да бъдат активирани спирачките. По този начин се подобрява разпознаването на обекти и класификацията им.

„Комуникациите на близки разстояния могат да изиграят ключова роля и по този начин да ни приближат към нашата цел за шофиране без инциденти на пътя.“ , коментира д-р Бернхарт Клумп, директор на бизнес направление Пасивна сигурност и сензорни системи в Continental.

Комуникациите между две превозни средства или между кола и друг участник в движението става чрез стандарта за специална директна връзка WLANp. Модерните смарт устройства вече разполагат с WLAN връзка и чрез леки промени в чипа за комуникации ще могат да бъдат пригодени за обмяна на V2X съобщения с колите през WLANp. Едно от големите предимства на комуникацията на къси разстояния от 300 до 500 м е краткият период за реакция. А това е от основно значение за обмяна на информация, свързана с безопасността като позиция, движение и действие на спирачките на автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин