Новата Sorento: най-високотехнологичната KIA в историята

1803
2020

Днес за първи път бе представен новият КИА Соренто. Четвърто поколение на глобалния SUV флагман на КИА е мощен, прогресивен и многофункционален модел, проектиран и конструиран, така че да устои на всякакви предизвикателства. Соренто е в сърцето на модернизираната глобална SUV линия на KIA, която включва Seltos, Stonic, Sportage и Telluride. Новият модел е резултат от съвместната работа на екипите в Корея, Европа и Северна Америка.

По-стилен от всякога, впечатляващият екстериор на Соренто интегрира отсечени линии и обемни повърхности, които го отличават от неговия предшественик. Атрактивният кокпит използва материали с първокласно качество, авангардни инфотейнмънт технологии и внушителен нов дизайн. Новият Соренто е първият автомобил, базиран на ново поколение SUV платформа на KИА, която гарантира функционалност и обширно вътрешно пространство.

Иновативната компановка на Соренто интегрира новите патентовани Smartstream електрифицирани двигатели – за първи път моделът ще се предлага и във версия с хибридно задвижване, в резултат на което Соренто гарантира по-голяма горивна ефективност, по-ниски нива на вредни емисии и усъвършенствани характеристики спрямо своя предшественик.  

Четвърто поколение Соренто е най-високотехнологичният автомобил на КИА досега, благодарение на серията модерни системи за безопасност, свързаност и информационно-развлекателни технологии. Неговият двоен дигитален дисплей предоставя усъвършенствана графика и редица функции на телематиката UVO Connect.

Екстериорен дизайн

Соренто е в сърцето на модернизираната глобална SUV Линия на КИА, която включва Seltos, Stonic, Sportage и Telluride. Новият модел е резултат от съвместната работа на екипите в Корея, Европа и Северна Америка.

Концепцията ‘изискана дързост’ вдъхнови дизайнерите на марката, чиято цел бе да запазят стабилното и внушително излъчване на модела, добавяйки доза съвършенство и елегантност. По-стилен от всякога, впечатляващият екстериор на Соренто инкорпорира отсечени линии и обемни повърхности, които го отличават от неговия предшественик. С осъвременени геометрични детайли и издължени пропорции, дизайнът на новия модел е по-уверен, по-зрял и по-желан от всякога.

Самоувереното излъчване на Соренто е подчертано от интерпретираната по нов начин емблематична фамилна решетка ‘тигров нос’. Оширената и по-експанзивна решетка хармонично прелива в интегрираните предни светлини.  Фаровете се отличават с нова форма ‘тигрово око’, добавяйки нов фокус върху цялостната визия на новия модел.

Дължината на новия модел е увеличена с 10 мм спрямо неговия предшественик, a междуосието е нараснало с 35 мм, достигайки 2 815 мм. Купето предлага повече пространство от всеки конкурентен модел, представител в SUV сегмента, докато интелигентно моделираният интериор гарантира водещ в сегмента обем на багажното отделение.

В профил, пропорциите на Соренто са оразмерени така, че моделът да изглежда по-дълъг (+ 10 мм до 4 810 мм) с по-къси предни и задни надвеси и удължено с 35 мм до 2 815 мм междуосие. Линията, която започва от предния капак, преминава през извивките на калниците и се простира по протежение на профила на Соренто, се влива в новите вертикални задни светлини. 

Новият КИА Соренто ще се предлага в Европа с избор от 10 екстериорни цвята, опционални 17”, 18”, 19” и за първи път в гамата 20” алуминиеви джанти.

Интериорен дизайн

Интериорът на четвърто поколение Соренто е стъпка напред по отношение на качеството и дизайна на салона. Лансиран през 2002г. моделът предлага на своите потребители практично пространство, докато днес Соренто предоставя повече комфорт, изискан интериор и луксозна изработка.

С един от най-висококачествените интериорни пространства сред моделите на КИА, интуитивният, технологично ориентиран салон на новия Соренто е изработен от материали от висок клас, интегриран в таблото двоен дигитален дисплей и иновативна инфотейнмънт системата. 12.3” дигитален инструментален панел е окомплектован с навигационна система с 10.25” дисплей. Многобройните функции в автомобила могат да бъдат контролирани от удобно разположени бутони от двете страни на екрана. Атрактивен акцент в таблото са красиво оформените вертикални вентилационни отвори с хромирани елементи, които преливат в централната конзола.

Новите технологии включват система Mood Lighting, която осветява в мека светлина таблото и тапицерията на вратите, създавайки усещане за уютна атмосфера и обширно вътрешно пространство. Разположено в централната конзола е и безжичното зарядно устройство за смартфони, а мощната система за озвучаване BOSE се грижи за доброто настроени на всички пасажери.

В зависимост от избраната модификация Соренто ще се предлага с черен интериорен пакет, кожен салон (едноцветен и двуцветен в сиво и черно) или тапицерия изработена от висококачествена Nappa кожа.

Функционалност

Новият КИА Соренто е конструиран на трето поколение SUV платформа, която предоставя обширно пространство за пътниците в автомобила и техния свръх багаж. Резултатът е един от най-функционалните и просторни автомобили в своя клас.

Батерията на Соренто Хибрид е разположена в каросерията, под седалката на пътника до водача, което предопределя щедро пространство за 7 човека, както и багажно отделение с вместимост 821 л (за версия 7 места) и 910 л (за 5-местен вариант). За пасажерите новата платформа увеличава пространството на 3-те реда, предлагайки повече място за главата, краката и раменете. КИА Соренто е популярен с обширно пространство на пасажерите и от 3-ти ред, а новият модел предлага още повече удобство и комфорт.

Двигатели

Новият SUV модел на КИА ще се предлага с хибридно задвижване – за първи път при Соренто – като потребителите ще могат да избират между версии хибрид и плъгин хибрид.

Структурата на платформата позволява интеграцията на новия патентован Smartstream турбо хибриден двигател.  Новият 1.6 л T-GDi двигател включва 44.2 kW електрически мотор и 1.49 kWh литиево-йонна полимерна батерия. Комбинираната максимална мощност от 230 к.с. и въртящ момент от 350 Nm предоставят ниско ниво на вредни емисии и висока ефективност на новия електрифициран задвижващ агрегат. Интелигентното конфигуриране на новата платформа означава, че батерията е разположена под седалките на пасажерите без да отнема от кабинното пространство или от това на багажното отделение.

Европейските потребители ще имат възможност да изберат и новия   4-цилиндров 2.2л ‘Smartstream’ дизелов мотор с мощност от 202 к.с. и максимален въртящ момент от 440 Nm, окомплектован с 8-степенна трансмисия с два съединителя (8DCT). Разработена с цел да предложи характеристиките на плавно превключване на конвенционален автоматик, 8DCT подобрява горивната ефективност спрямо обикновената 8-степенна трансмисия с до 3%.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин