Новата Škoda Octavia: все повече премиум


20
февр.
2020

Не всичко, което се изобретява или въвежда в концерна VW, става веднага и първо достояние на майката. Понякога с предимство са и дечицата. Така например при инфотейнмънта Škoda вече използва техниката MIB 3 в малкия SUV Kamiq и компактната Scala, която подсказва накъде ще върви тенденцията по отношение на свързаността. Ето че сега чехите отново го сториха. С четвъртото поколение Octavia в Прага много преди VW бе показано комби, базирано на новата платформа MQB-Evo.

Също и при лимузината огромната крачка напред за Octavia е очевидна. Веднага ще забележите новото лице с по-широка предна решетка. Доскорошните четири очи са заменени от два единни фара. В тях са вградени по две светлини, които с пречупената форма на дневните напомнят фино за предходния модел. LED технологията вече е серийна. Новата Octavia е заела престилката от Superb, с което отлично се вписва в новия корпоративен дизайн на марката. Отзад са изчезнали самостоятелните стопове, като на тяхно място са се появили разделени на две LED светлини. Octavia е пораснала с два сантиметра до 4,69 м, с което е вече само на девет сантиметра от VW Passat. С междуосие от 2,69 м чешката легенда води новия Golf VIII с пет сантиметра. Това определено личи по простора в купето.

И преди в Octavia никак не е било тясно, но пасажерите на втория ред сега имат повече място от всякога. Няма да изпитвате умора в краката, подглавниците със странична опора ви приканват да релаксирате. Щом седнете на първия ред, виждате отблизо напълно обновения кокпит. Воланът е загубил една от трите си спици и вече ще се върти само с две. Зад него е монтиран опционален 10-инчов виртуален кокпит с много нови функции. Управляват се чрез цилиндрични елементи, вградени във волана. През инфотейнмънт системата навигирате чрез също така 10-цолов тъчскрийн, който благодарение на MIB 3 с лекота се свързва с вашия смартфон чрез Apple CarPlay или Android Auto. Подобно на други марки и тук на борда ви очаква гласов асистент, който се активира с командата Okay, Laura.

Всичко е обновено в кокпита: по желание с цифрови уреди и 10-инчов интерактивен екран в зрителното поле. Воланът е вече само с две спици, на втория ред имате повече място за краката.

Седалките и на двата реда са много удобни, инженерите на Škoda са търсили определено ергономичните ефекти. Качеството в интериора също така е подобрено допълнително. Стремежът към все повече премиум прави силно впечатление. Търсенето на DSG превключвател от старата школа е напразно – в средната конзола вече разполагате само с миниатюрно лостче за скоростите.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >