Новата Panamera постига рекордна обиколка на Нюрбургринг-Нордшлайфе

1308
2020

Рекорд за седана с четири врати на Porsche в категорията „бизнес автомобили“

Porsche доказа мощния потенциал на новата Panamera още преди световната премиера на автомобила: с леко камуфлиран сериен автомобил тест пилотът Ларс Керн (32) направи пълна обиколка на легендарната писта  Нюрбургринг-Нордшлайфе с разстояние 20,832 километра за точно 7:29.81 минути. В официалната класация на Nürburgring GmbH това време, удостоверено от нотариус, вече е новият рекорд в категорията „бизнес автомобили“.

„Подобренията в шасито и в силовия агрегат на новата Panamera се усещаха през цялото време на тази обиколка по признатата за най-трудната състезателна писта в света“, каза Керн. „Конкретно в отсечките Хатценбах, Бергверк и Кеселхен новата настройка на електромеханичната система за стабилизация оставаше постоянно ефективна и осигуряваше на Panamera невероятна стабилност, независимо от неравната повърхност на пистата. При Шведенкройц автомобилът имаше преимущество от подобрената странична динамика и увеличеното сцепление на новите спортни гуми Michelin. Там постигнах такива скорости в завой, каквито нямаше да повярвам, че са възможни с Panamera.“

Още повече подобрения в комфорта и спортния характер

„Panamera винаги е била едновременно ексклузивен шосеен седан и истински спортен автомобил. В новия модел ние подчертахме това още повече“, каза Томас Фримут, вицепрезидент на продуктовата линия Panamera. „Редом с увеличената мощност на двигателя бяха направени подобрения и при стабилността в завой, контрола върху каросерията и прецизността на кормилното управление. От тези подобрения печелят както комфортът, така и мощността. Рекордната обиколка е впечатляващо доказателство за това.“

При външна температура 22 градуса по Целзий и с температура на пистата 34 градуса по Целзий, Ларс Керн стартира обиколката в 13:49 часа на 24 юли 2020 г. и прекоси финалната линия 7:29.81 минути по-късно. Постигналата рекорда Panamera беше оборудвана със състезателна седалка и предпазна клетка за защита за пилота. Нотариусът също потвърди серийния статус на все пак камуфлирания седан с четири врати, който ще отбележи своята световна премиера в края на месец август. Спортните гуми Michelin Pilot Sport Cup 2, разработени специално за новата Panamera и използвани за рекордната обиколка, ще бъдат налични като опция след лансирането на пазара.

Около 13 секунди по-бърза от своя предшественик

Рекордната обиколка подчертава цялостните подобрения във второто поколение Panamera. През 2016 г. ЛарсКерн измина пистата в района на Айфел за време 7:38.46 минути, управлявайки Panamera Turbo с мощност 550 к.с. Това време беше постигнато при обичайното за тогава разстояние за опити за рекордни обиколки от 20,6 километра – с други думи без приблизително 200 метра дългата отсечка при трибуна номер 13 (T13). В съответствие с новите правила на Nürburgring GmbH времето на обиколката сега се измерва върху цялото разстояние на Нордшлайфе от 20,832 км. За сравнение: Ларс Керн и новата Panamera прекосиха обозначението за 20,6 км след 7:25.04 минути. Следователно поставилата рекорд комбинация от автомобил и пилот беше с около 13 секунди по-бърза, отколкото преди четири години.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин