Новата Panamera: два характера в един автомобил

Porsche Panamera дебютира във втората си генерация – с нов стайлинг, фина задница и дигитализиран кокпит. AUTO BILD се докосна ексклузивно до новия модел

2906
2016

Panamera винаги е била Porsche с две лица. Отвън тя никога не е била смятана за истински красива – дизайнът й беше определян като грубоватичък, а задницата – като твърде дундеста. Всичко това обаче бързо беше забравено, когато човек седнеше зад почти изправения спортен волан. Още в първите метри шофьорът губеше спомена за наличието на задни седалки и ако машината не беше толкова широка, щеше да каже, че кара „911-ка”.

Екипът по разработката на второто поколение на модела има ясно дефинирана задача – да наблегне върху предимствата и да изглади недостатъците на Panamera. Поне на пръв поглед, когато оценяваме дизайна на колата, тази цел е постигната. Въпреки леко увеличените размери новото Porsche изглежда значително по-елегантно. Никога в луксозния клас не е имало толкова много от 911. Задната част вече изглежда толкова стилно, колкото винаги сме си мечтали. Към нея се добавят скосеният покрив, който обаче осигурява 20 мм повече място за главите на пътниците отзад.

Много място в интериора

Учудващо: спускащата се линия не намалява пространството – а точно обратното. Новите спортни предни седалки осигуряват позиция като в 911 – но „един етаж” по-високо. Над косата имало повече пространство, отколкото във всеки друг конкурент – обещават хората от Porsche. На втория ред места подобренията осигуряват комфорт дори за пътници с ръст над два метра. Дори обемът на багажника е увеличен – за да поема два куфара отгоре (до 495 л).

Дигитален кокпит – но с класически оборотомер

Още по-важно от пространство обаче е това, което Porsche променя в кокпита. „Океанът” от бутони и объркващото управление на кокпита бяха един от основните обекти на критика за старата Panamera. Първо погледът пада върху петте традиционни кръгли уреда. Всъщност само оборотомерът е аналогов, останалите са прожектирани върху дисплеи. Големият тъчскрийн на централната конзола допълва показанията и ни грабва със своето перфектно позициониране. Най-сериозната „революция” обаче ни очаква в централния тунел. Чувствителни на допир панели заменят превключватели и бутони – и се контролират много лесно и интуитивно. Така новата Panamera (струваща минимум 226 000 лева) успява да комбинира два типа автомобила в един.

Извод

Който търси спортна алтернатива на S-клас и компания, най-сетне уверено може да се насочи към Panamera. Да се надяваме, че тя ще се управлява точно толкова “Porsche-йно”, колкото и изглежда.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин