Новата Mazda RX-9 – с лазерно запалване вместо свещи?

Появиха се нови слухове за бъдещата спортна „японка“, която вероятно ще дебютира на изложението в Токио тази година


30
сеп.
2017

За 50-ия рожден ден на Cosmo – а с това, и на ванкеловия двигател при Mazda, е възможно японският производител да лансира нов спортен автомобил. Според интернет портала carscoops.com в момента японците работят върху новия RX-9. Oще в края на 2015 г. производителят представи концептуалния RX-Vision – в който всички видяха предвестник на бъдещите спортни модели на Mazda. Вероятно непотвърденият RX-9 ще се доближава до прототипа.

Ванкелов мотор без запалителни свещи

Още през 2016 Mazda направи патент за ванкелов мотор Skyactive-R. Това ни кара да вярваме, че новият агрегат ще намери приложение в RX-9. Според слухове става въпрос за машина с 450 „коня“ и турбокомпресор – за първи път. За да отворят място за турбината в двигателния отсек, японците завъртат двигателя на 180 градуса – и така се налага създаването на много сложна изпускателна система. Ако новият модел следва дизайнерския език на RX-Vision, това означава, че той няма да има нищо общо нито с RX-8, нито с Cosmo. Според публикации в някои медии задвижващият агрегат ще използва революционно лазерно запалване, което ще помогне на колата да отговори на актуалните стандарти за емисиите – така класическите запалителни свещи ще отпаднат. Все още не е ясно дали тази технология ще влезе в серийно производство.

Още по темата

Card image cap
Първа официална снимка на новата Fiesta

29
ное.
2016

Един от най-успешните модели в класа на малките автомобили ще бъдe представен официално още тази вечер

Card image cap
Tesla привлича шефове от Daimler за проект на електрически камиони

27
сеп.
2016

Колко скоро ще видим напълно електрифицирани камиони по магистралите?

Card image cap
Bimobil EX 412: Iveco-то за експедиции

31
ян.
2018

Без значение дали сте тръгнали на сафари или на къмпинг, Biomobil EX 412 е точният кемпер за вас. Автомобилът за експедии се справя отлично с офроуда и разполага с интелигентни детайли в каросерията

Card image cap

В последния брой:

Архив >