Новата KIA Niro: възпитана да пази тишина

0404
2022

Kia представи новото Niro. SUV-ът получава напълно нов по-ръбест дизайн и модерен интериор с по-малък брой бутони, големи дисплеи и устойчиви материали. Както и при предшественика, се предлагат три вида задвижвания: хибрид, plug-in хибрид и изцяло електрически вариант. Последният вече се нарича Niro EV. И двете хибридни версии ще бъдат при дилърите от юни 2022 г., докато изцяло електрическото Niro (в бъдеще само със 150 кВт) ще бъде в шоурумите месец по-късно – през юли 2022 г. Поради големите промени цените на Niro са повишени. Хибридът ще струва около 60 000 лева, plug-in хибридът – минимум 70 000, а  Niro EV струва – близо 80 000.

Дизайн с повече ъгли и ръбове

Дизайнът на новото поколение Niro е ориентиран към концепцията Habaniro, представена през 2019 г. Niro номер 2 запазва основната си форма, но е много по-ръбест от актуалния модел. Предната част изглежда по-уравновесено, въпреки че оформлението на фаровете е доста нетрадиционно. Дневните светлини са стилизирана версия на кривата на човешкия сърдечен ритъм. Над тях са разположени модулите за дълги светлини, къси светлини и мигачите. С малко фантазия ще разпознаете типичната за Kia решетка тип „тигров нос“ като дизайнерски елемент, но вече с не толкова монотонно оформление заради екстравагантните светлинни графики на фаровете.

Задните светлини изглежда са взети директно от прототипа Habaniro, представен от Kia на автомобилното изложение в Ню Йорк през 2019 г.

Докато предшественикът имаше типични за SUV планки на калниците и праговете, при новия модел калниците и долните части на вратите са защитени от удари и драскотини. Отстрани вниманието привлича преди всичко C-колоната в контрастен цвят. Всъщност тя има специална аеродинамична функция – тъй като въздухът около нея преминава отвътре и отвън – досущ като при Ford GT. Не по-малко екстравагантни са и задните светлини, които са почти интегрирани в C-колоната, а извивката в капака на багажника напомня за по-големия брат на Niro Kia EV6.

Размери: SUV-ът е пораснал във всички измерения

Новото поколение на модела e с увеличени размери. Niro номер 2 е с 65 милиметра по-дълго, с 20 милиметра по-широко, с 10 милиметра по-високо и има с 20 милиметра по-дълго междуосие. Обемът на багажника е различен за всеки от трите варианта на задвижване, като варира от 398 литра (PHEV) през 451 литра (хибрид) и 475 литра (Niro EV). Изцяло електрическата версия разполага и 20-литров Frunk (багажник oтпред) за зарядното устройство и за кабелите. Ето всички размери:

• Дължина: 4420 мм

• Ширина: 1825 мм

• Височина: 1545 мм

• Междуосие: 2720 мм

• Обем на багажника (Niro EV): 475 литра / 1392 литра

Отзад има много място – дори ако сте с ръст 1,95 метра, тук можете да седите удобно.

Интериор: Niro блести с много място отпред и отзад

В интериора новото Niro може да се похвали с щедро пространство отпред и отзад – дори 2-метровият редактор Фишер може да седи удобно отзад. Каква приятна изненада! Всъщност, и като цяло интериорът ни радва. Кокпитът е с модерния дизайн, наложен с EV6. При Niro също половината табло е дисплей. Всъщност дисплеите са два 10,25-инчови – пред погледа на водача е дигиталното арматурно табло, а в центъра е този на инфотейнмънт системата. Водачът може да разчита и на 10-инчов Head-up дисплей. Воланът и т.нар. „Multi Mode“ панел за управление също са взети директно от EV6. Този панел се състои от два въртящи се контролера и ред тъчбутони с двойни функции. Те могат да се използват за управление на важни функции на инфотейнмънт системата, както и на климатика, като превключването между двата режима става само с докосване с пръст. Дизайнът на централната конзола също е редуциран до най-важното. Големият скоростен лост на предавките на предшественика е заменен с въртящ се контролер.

Интериорът е изцяло преработен и оформен точно като при изцяло електрическата Kia EV6.

Новите седалки не само са по-тънки, но и облегалките на двете предни „кресла“ са оборудвани със закачалки, джобове за съхранение и USB-C портове. Има и специална „релакс“ функция, благодарение на която седалката може да бъде преместена удобно в легнало положение само с натискането на бутон. В интериора са използвани различни рециклирани материали. Таванът например е с облицовка от регенериран тапет и създава усещане за папие-маше. Калъфите на седалките са изработени от био изкуствена кожа и обработени евкалиптови листа.

Оборудване: Kia ще предложи повече асистенти за Niro в бъдеще

Гамата от асистиращи системи вече е по-богата. Предупреждението за удар отпред с активна спирачна намеса вече не разпознава само превозни средства, пешеходци и велосипедисти пред автомобила, но и напречен трафик. Така например, ако завивате наляво и мигачът е задействан, Niro ще ви предупреди за приближаващи превозни средства и ще спре автоматично, ако е необходимо. Системата ще реагира по същия начин, ако има опасност от инцидент с автомобили, идващи отстрани при преминаване през кръстовища. Интелигентен асистент за скорост показва ограниченията на скоростта и може автоматично да ги прехвърли към круиз контрола. В тесни перпендикулярни паркоместа и гаражи автомобилът може да влезе сам-самичък (без шофьор), управляван с дистанционно управление посредством Remote асистента за паркиране. Добавени са и асистент за излизане от автомобила, асистент за движение по магистрала и активен асистент за мъртва зона с активни намеси в кормилното управление и спирачната система.

Както и предшественика, Kia ще предлага Niro изцяло на ток като e-Niro, но и с хибридно задвижване – като пълен хибрид и като хибрид със зареждане от контакта. Мощността на хибрид остава същата и при новото поколение: 1,6-литровият четирицилиндров агрегат със 77 кВт (105 к.с.) биват поддържан от електродвигател с мощност 32 кВт, като двете машини в тандем генерират общо 104 кВт (141 к.с.). Въпреки това Kia обяви, че преработеният двигател с вътрешно горене вече е по-икономичен и ще ускорява машината малко по-бързо.

Новите асистенти се грижат за повишена безопасност, но и за повече комфорт: Niro може автоматично да паркира сам-самичка на тесни места.

Благодарение на по-мощния електродвигател, plug-in хибридът разполага със 183 к.с

Plug-in хибридът запазва добре познатия 1,6-литров бензинов двигател, но получава по-мощен електродвигател. Сега той генерира със 17,5 кВт повече и така достига мощност до 62 кВт. Това вдига системната мощност от 141 на 183 к.с. Както се очакваше, модификацията получава и по-голяма батерия. Тя вече е с капацитет 11,1 кВтч (при предшественика: 8,9 кВтч). Разбира се, благодарение на това автомобилът може да изминава повече километри изцяло на електрическа енергия – до 65 по цикъла на WLTP. Предишното поколение „покриваше“ само 49 километра.

Малко по-голям пробег за изцяло електрическото e-Niro

Изцяло електрическото e-Niro вече ще бъде предлаган само в по-мощната версия със 150 кВт (204 к.с.). Батерията вече е малко по-голяма – с капацитет 64,8 кВтч, докато преди беше 64. e-Niro вече ще може да изминава до 463 километра с напълно заредена батерия – с осем километра повече от своя предшественик. При бързо зареждане са необходими 45 минути, за да се вдигне зарядът на батерията от 10 на 80 процента. Освен това системата за предварителна адаптация на температурата на батерията вече е стандартна за Niro EV.

Хибридите получават нова функция

И двата хибрида получават нова функция, която автоматично превключва на изцяло електрическо задвижване на определени места. Необходимите за целта данни се предоставят от навигационната система и навиците на водача. Така нареченият „Greenzone Drive Mode“ се активира например в близост до болници, училища и детски градини, но също и на места, до които автомобилът често бива каран – например до дома или работното място на шофьора.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин