Новата Astra започва дуела с Golf догодина, ще използва базата на Peugeot 308

2010
2021

ИЗГЛЕЖДА ХОРАТА ОТ Opel отдавна не са били в такава форма… Погледнете тази жълта кола! Това е новият Opel Astra, който ще може да се поръчва от есента, а пазарният му старт е през 2022 г. С острите си LED предни и задни светлини, както и със страхотния си кокпит с огромни монитори („Pure Panel“) компактният модел продължава там, където започна SUV-ът с името Mokka. Направо ни омагьосва! Още едно дизайнерско творение на Opel, нали?

По желание с два цвята – и с най-наточените задни светлини в компактната лига: Astra с LED светлини навсякъде

Новата Astra е също толкова дълга, колкото и предшественикът й – 4,37 метра, но затова пък е много по-широка и по-ниска, притежава по-къси надвеси на каросерията и по-дълго с 1,3 см междуосие (2,68 м). Накратко: пропорциите са добри, като Opel пуска различен компактен модел със съставките на събратята по концерн Peugeot (308), Citroën (C4) и DS (DS 4). Новата Astra е разработена с дизайн от Рюселсхайм, там се и произвежда. Освен това сега се наслаждаваме на празниците на светлината от Insignia и в Astra: 168 LED елемента на светлините Intellilux, всичко това зад стъклото на Opel Vizor, тоест нещо като визьор в предницата на автомобила.

Кокпит като дигитална командна централа. Дигиталният скоростомер и тъчскрийнът са в зрителното поле. Въртящи се превключватели!

Opel казва: ще пуснем иновации в компактния клас, познати на клиентите от по-скъпите класове автомобили. В превод това означава: няма да струва цяло състояние – достъпният лукс също е част от идеологията на Opel. В интериора модерното време продължава – напълно дигиталният кокпит „Pure Panel“ включва няколко монитора, при което централният е силно ориентиран към водача и няма как да не се сетим за легендарната Серия 3 на BMW E21 от 70-те години. Дигиталните уреди зад волана винаги са серийни, а дисплеят на навигационната система се предлага в две изпълнения, но контролерът за силата на звука винаги е сериен, така че няма плъзгачи и бутони, които да разсейват водача. Хората от Opel четат AUTO BILD…

Името краси с дебели букви задницата. Доказателство за самоувереност – с абсолютно право от новата Mokka насам

Най-важните функции като климатика също се избират директно чрез бутони, като всичко става интуитивно и лесно. AUTO BILD вече тества тези неща – ние карахме два от прототипите на модела. Единият бе Plug-in хибрид със системна мощност 180 к.с., вървеше добре и бързо, като при това няма да е най-мощният бензинов вариант. Той ще разполага с 225 к.с. и ще включва 1,6-литров 4-цилиндров мотор и 8-степенна автоматична трансмисия. Иначе няма други новости при двигателите с вътрешно горене: двата 3-цилиндрови бензинови са със 110 и със 130 к.с., а 4-цилиндровият 1,5-литров дизелов е със 130 к.с., комбинирани с 6-степенна механична скоростна кутия или с 8-степенна автоматична. Както ни е известно, от Opel винаги са можели да правят отлични окачвания и кормилни системи – при новата Astra те също дават максимума от себе си. Изключителна стабилност при висока скорост на магистралата, комбинирана с модерни асистенти за водача: Astra може да поддържа пътната лента, да следва движещия се отпред автомобил, предлага Head-up дисплей.

А цената? Opel мълчи засега. Актуалната Astra със 110 к.с. струва 36 992 лв., така че едва ли новият модел ще бъде по-скъп.

Досега Astra никога не е била толкова прегледна! Централна конзола с малък лост на автоматичната трансмисия, отгоре дигитални уреди

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин