Новата СХ-5: по-агресивна и по-спортна

Mazda пуска на пазара новия CX-5. Дизайнът на успешния японски SUV е станал по-агресивен, промени има и по техниката

1611
2016

25 процента от клиентите на Mazda в света избират СХ-5. С това SUV-ът се превръща в един от най-важните модели за японския производител – и това означава, че при новото поколение, което се появява след 4-годишния „живот” на старото, експериментите не са позволени. Премиерата е насрочена за изложнието в Лос Анджелис (18-27 ноември 2016 г.). Mazda леко „изостря” контурите на автомобила, дава на СХ-5 с 10 мм по-широка предница с тесни фарове и по-изразена решетка, измества С-колоните назад с 3,5 см и преработва задницата, която изглежда трапецовидна. Новост е и боята Red Crystal, а каросерията е по-устойчива на усукване.

Интериорът: нови материали, ориентиран към водача кокпит

От Mazda са порабитили и върху интериора. Всички елементи на управлението са разположени около волана. Централната конзола е повдигната, така че лостът за скоростите седи с 4 см по-високо, а селекторът на автоматика – с 6 (в зависимост от версията). Мониторът в арматурното табло е с размер 4,6 инча, а централният дисплей на инфотейнмънт системата е 7-инчов. Важна информация за шофирането прожектира и Head-up дисплеят. Декорациите от истинско дърво и метал, както и седалките (по желание в черна и бяла кожа) трябва да гарантират удобство. Благодарение на изместената А-колона и леко свалената „линия на раменете” обзорът трябва да е по-добър, отколкото при предшественика. Пасажерите отзад седят по-удобно върху модифицираните седалки, а когато е поръчано и отопление за тях – и на по-топло. Обемът на багажника е нараснал от 505 на 505 л. Задните седалки се сгъват на две степени.

Благодарение на инфотейнмънт системата MZD Connect CX-5 се свързва с Интернет и със смартфона на шофьора. Аудиосистемата също е преработена, за да осигурява по-високо качество на възпроизвеждане. Работещият с помощта на радар адаптивен темпомат и системата за разпознаване на пътните знаци са най-важните електронни асистенти.

Познати двигатели и 4х4-система

Освен Skyactiv-дизела с работен обем 2,2 л клиентите могат да избират и между два бензинови агрегата с работен обем 2,0 и 2,5 л, комбинирани с 6-степенна ръчна или автоматична трансмисия. Срещу доплащане се предлага 4х4-системата i-Activ, която трябва да помага за повече сцепление на хлъзгава настилка. За динамиката се грижи G-Vectoring Control, която разпределя интелигентно въртящия момент между колелата спрямо ъгъла на волана.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин