Новата система за измерване на разхода на AUTO BILD

0202
2016

Имало едно време… Така Братя Грим започват своите приказки, събрани преди 200 години по време на обиколката им из Германия. По това време се ражда добре познатата версия на „Червената шапчица“. Може би вече се питате защо в AUTO BILD изобщо ви говорим за приказки?
Защото братята Грим са живи и днес! От години те публикуват своите приказки в проспектите на автомобилните производители. Имало някога една кола, която харчела средно 3,9 л на 100 км. Който вярва на това, ще бъде изяден от лошия Golf… така де, вълк!
AUTO BILD променя процедурата си за отчитане на разхода – но защо?
В известна степен решението ни е свързано със скандала около концерна VW. След дизеловата драма Volkswagen трябваше да признае, че действително е правил шашми за горивната консумация – и по този начин „постига“ и по-ниски стойности на СО2 емисиите.
След скандала ние си направихме изводите: AUTO BILD въвежда нов светофар, с който ще информира читателите си не само за средния разход, но и за консумацията при подчертано спортен или при икономичен стил на шофиране.
Защо AUTO BILD дава данни за разхода на база на реално шофиране, а не след изпитания на стенд?
Защото сме на мнение, че в лабораторни условия трябва да бъдат тествани храни, а не автомобили. На работа вие не отивате по стенд, а по улица! За да създадем напълно еднакви условия за отчитане на разхода при всички участващи в сравнение автомобили, ние шофираме в конвой. Нашите тестови водачи описват точните данни за разхода, температурата и трафика в специална бланка, която се архивира за всеки автомобил.
Коя от трите стойности за разхода е най-важна?
Зависи от вашата гледна точка! Ако ви се налага да пътувате често по магистрала и не напускате лявата лента, трябва да гледате консумацията при спортно каране. Ако на път за работа шофирате малко в градски и малко в извънградски трафик, обърнете внимание на екоразхода. В случай че се движите главно в града – най-добре погледнете тестовия разход на AUTO BILD (който и до този момент давахме в изпитанията).
С колко се различават данните от проспектите спрямо реалните, измерени от AUTO BILD?
С над 30%! AUTO BILD документира преди две години и половина колко в действителност харчат 30-те най-продавани модела в Германия. Така например VW Golf 1.4 TSI според официалната информация се задоволява с 5,2 л, но реално консумира 6,4 л. Това е отклонение от 23%. Друг пример е Audi A3 1.6 TDI. Според данните в рекламните материали то се нуждае от 3,8 л, но при нашето шофиране ние измерихме разход 5,2 л – т.е. с 37% повече!
В такъв случай кои данни са верни?
Нашите! Докато при измерванията на стенд производителите извличат абсолютно нереалистични стойности, като не включват дори радиото, дадените от тях данни ще бъдат достоверни колкото приказките на Братя Грим.

Спортен разход

Тук караме по магистралата
Тестовият маршрут на AUTO BILD включва 54-километрово каране по магистрала, от които 20 км – на пълна газ, доколкото ситуацията на пътя и законите в Германия ни позволяват.

Тестов разход

Резултат след 155-километро-вия маршрут
Нормираната обиколка на AUTO BILD за отчитане на разхода (както досега) е дълга точно 155 км, с 40 км градско, 61 км извънградско и 54 км шофиране по магистрала. Както и преди, изчисляваме след зареждане догоре и доливане.

Еко- разход

Тук караме кротко
Милиони пенсионери по света карат като нас: около 100 км в града и по извънградски пътища, но с много „лек“ десен крак. Стараем се да се „носим“ и по този начин да пестим гориво – а не да юркаме колата.

Как AUTO BILD измерва разхода?

Ние изпращаме всеки от нашите около 700 тестови автомобила годишно по дългия 155 км тестови маршрут, който се намира между Хамбург и Любек. Стартът е на нашата бензиностанция в хамбургски квартал: там зареждаме колите, докато пистолетът на колонката изключи, изчакваме малко и после доливаме наистина догоре. И потегляме. Градският участък е
40 км, 61 км са по пътища извън града. По тези 101 км ние караме по-кротко, превключваме по-рано и избягваме да настъпваме педала до пода. Така откриваме стойността на екоразхода. На 54 км по магистралата караме максимално бързо – естествено, доколкото законовите изисквания позволяват, но 20 км на пълна газ. По този начин отчитаме спортния разход. Връщаме се на нашата бензиностанция в Хамбург и на база на долятото гориво изчисляваме средния разход.

Зареждане догоре Пълним резервоара наистина „до капачката“ непосредствено преди да започнем изпитанието

Зареждане догоре
Пълним резервоара наистина „до капачката“ непосредствено преди да започнем изпитанието

Градско и извънградско 40 км в града, 61 – извън него, при кротко каране – така отчитаме екоразхода

Градско и извънградско
40 км в града, 61 – извън него, при кротко каране – така отчитаме екоразхода

Магистрала 54 км по А1, 20 от тях – на пълна газ. Ето как получаваме данни за спортния разход на AUTO BILD

Магистрала
54 км по А1, 20 от тях – на пълна газ. Ето как получаваме данни за спортния разход на AUTO BILD

Зареждане След теста пълним резервоара и правим сметки

Зареждане
След теста пълним резервоара и правим сметки

 

Извод:

Скандалът на VW с фалшифицирани стойности на вредните емисии и на разхода е нов шанс за нас да анализираме по-внимателно въпроса с горивната консумация. Новият светофар ще помогне за ориентацията на обикновените водачи – и няма нищо общо с приказките!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин