Новата Серия 3 на BMW идва през 2018 г.

Вълнуваща задача за BMW: новият модел от среден клас не бива да разочарова постоянните клиенти – също така трябва да преоткрие себе си

2911
2016

НАВРЕМЕТО касовите апарати са се отваряли със звук на звънене. Нещо като сигурен знак, че в касата влизат пари. Именно с този звън управата на BMW свързва модела Серия 3. Големи продажби при висока цена означават страхотни печалби. Този факт обаче доведе до това, че баварците бяха изключително внимателни, когато ставаше дума за радикални промени на модела от среден клас. Сега обаче в BMW са принудени да извършат такива промени – заради натиска от страна на конкуренцията. В най-добрия случай дизайнът можеше да се счита за еволюционен, качеството бе в застой, а сбогуването с 6-цилиндровия мотор засегна не само заклетите фенове.

А сега на преден план излязоха неща като дигитализиране, електрическо задвижване и силната конкуренция от страна на Tesla Model 3. От BMW не желаят да оставят средния клас във владение на американците. Новата Серия 3 (G20) ще се появи на пазара през последното тримесечие на 2018 г. Модулната й платформа ни е позната от новата Серия 5 (виж страница 14). По-лек, по-пъргав и по-икономичен – такъв ще бъде по-малкият, компактен брат на бавареца от висок клас. Въпреки че продължителността на живота на G20 трябва да бъде до 2025 г., акцентът по отношение на задвижването отново ще бъде върху двигателите с вътрешно горене.

В гамата на двигателите липсват моделите с Efficient-Dynamics – в бъдеще ниският разход ще бъде задължителен за всеки двигател. 340i увеличава мощността си от 326 на 340 к.с., 330d ще е с 265 вместо с 258 к.с., а разполагащият към момента с 313 к.с. 335d ще бъде с 320 к.с. В M3 450-те конски сили на актуалния пакет Competition са новата база. Блокаж на диференциала ще се грижи за това мощността и въртящият момент да бъдат предавани и без двойно задвижване. Достатъчно за стария свят. Новата Серия 3 ще трябва да обслужва и новия – като електрическа версия. За разлика от моделите на Project i Серия 3 с електрическо задвижване ще използва платформата и окачването на по-големите модели. Единствено средната част между осите ще бъде пригодена за приемане на акумулаторните батерии. Това изпълнение позволява икономия на пространството при предвидими разходи и нисък център на тежестта. За да намалят теглото, отговарящите за каросерията използват карбонови части (Carbon 2.0). Допълнително към базовия модел със задно задвижване и само един двигател от BMW планират и вариант с два мотора, двойно задвижване и Torque Vectoring.

Внимание, Tesla: BMW се прицелва със Серия 3 BEV (Battery Electric Vehicle) в Model 3

Внимание, Tesla: BMW се прицелва със Серия 3 BEV (Battery Electric Vehicle) в Model 3

Високооборотният електромотор е с мощност между 272 и 340 к.с. В комбинация с акумулаторна батерия с капацитет 70 кВтч всекидневният пробег ще бъде между 400 и 500 километра. Звучи много добре, но има и уловка: електрическата Серия 3 ще се появи чак през 2020 г. Две години преди това BMW ще представи нова, широкоформатна и свободно програмируема концепция за изображение. Нейното ядро ще бъде Multimedia-Grafik-Unit (MGU) на доставчика harman/kardon, чийто тъчскрийн ще бъде допълнен с управление чрез поглед.

Същевременно от BMW работят над система за гласово въвеждане на информация. Head-up дисплеят ще се превърне в най-важния уред. Той ще може да изобразява широкооекранна информация. Повечето системи ще може да бъдат усъвършенствани и ще поддържат обратна връзка с водача. С широката гама от услуги от BMW искат да не изостават от конкурентите си на тема Connected Car Google, Microsoft и Telekom. Основните услуги ще бъдат безплатни, но границите нагоре нямат ограничения. Или да останем на езика на новата Серия 3: звъннн!

Mercedes постави началото, а BMW го последва с най-после смел дизайн

Mercedes постави началото, а BMW го последва с най-после смел дизайн

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин