Новата рали „бегачка“ на Opel с асфалтов дебют на рали Барум

2408
2021

Рали Барум (Barum Czech Rally Zlín) което ще се проведе в периода 27-29 август е акцент за Opel Motorsport в рали сезона 2021 в два аспекта. От една страна, това е първото в света рали за електрически автомобили на един производител – ADAC Opel e-Rally Cup, което ще се представи на международната сцена в рамките на кръга на шампионата ERC в Чехия. От друга страна, новият Opel Corsa Rally4, който вече жъне победи и места на подиума на национално ниво, ще направи първата си международна изява на асфалт около индустриалния град Злин, в югоизточната част на Чешката република.

Заводският пилот на Opel Мариян Грибел (32 г.), европейски Junior шампион за 2016 и 2017 г., ще пилотира новия Opel Corsa Rally4 с мощност от 208 к.с. Навигатор на клиентския спортен автомобил от Рюселсхайм е Тобиас Браун (26 г.), който е един от най-добрите в тази област. Целта на екипа на Opel е ясна: „Конкуренцията наистина е страхотна, но нашата цел не е просто да се състезаваме. Искаме да докажем изключителния потенциал на Corsa Rally4 и да дадем всичко от себе си за да бъдем в авангарда на състезанието,” отбелязва Грибел.

Opel Corsa R4

Участниците в ADAC Opel eRally Cup определено ще трябва да наблюдават много внимателно Грибел и Браун с тяхната Corsa Rally4 – защото през 2022 година, един от тях ще има възможността да се включи в екипа ADAC Opel Rally Junior Team точно с този автомобил и по този начин да продължи да се развива като пилот.

Акценти за сезона за първата електрическа рали надпревара

Състезанието Barum Czech Rally Zlín ще предложи и едно много специално предизвикателство за участниците в Cup надпреварата. Бързите асфалтови трасета изискват максималното от младите екипи в техните спортни електрически автомобили. Пълната дистанция от 522,72 километра – включително 12 изключително тежки специални участъка с дължина от общо 147,33 километра – са в очакване на състезателите на Opel Corsa-e Rally за това тридневното събитие.  

От спортна гледна точка изходната позиция е ясна: лидер в ADAC Opel e-Rally Cup е Лоран Пелие. 26-годишният французин има безапелационна преднина след два тура с максимален резултат от 80 точки. Най-близкият му съперник е Лука Валдхер с Corsa-e Rally от Opel Austria. Най-добре представящите се германски пилоти, Макс Райтер и Александър Катенбах ги следват плътно по петите.

Пилотът от WRC Йохан Росел като гост пилот на TotalEnergies с Corsae Rally

Участниците в ADAC Opel e-Rally Cup ще се срещнат и с друго специално предизвикателство по време на Barum Czech Rally Zlín. Топ международният пилот Йохан Росел оповести че ще бъде гост участник в Cup надпреварата за електрически автомобили. 26-годишният французин се счита за един от най-големите таланти на своята страна. След третата победа в сезона със Citroën C3 Rally2 в надпреварата във WRC в Белгия, Росел води класацията във WRC3. На  рали Барум, победителят във френския рали шампионат за 2019 г. и неговият навигатор Алекс Кориа ще пилотират Corsa-e Rally представена от Opel Motorsport и конструирана от партньора на Opel TotalEnergies. „Очаквам с нетърпение моя първи старт в електрически рали автомобил,” отбелязва звездата на WRC. „Със сигурност ще трябва да се адаптирам в Corsa-e Rally, но Алекс и аз сме щастливи да добием опит в тази насока. Ще направим всичко за да сме конкурентни когато стартираме като гости в ADAC Opel e-Rally Cup. Нямам колебания че ще се забавляваме истински, и бих искал да благодаря на Opel Motorsport и TotalEnergies за възможността да изживея подобна надпревара с Corsa-e Rally.”

Телевизионният канал Eurosport ще отрази първото рали състезание на един производител във вторник след края на надпреварата като част предаването “ERC – All Access”, фокусирано върху водача Пелие.  

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин