Новата инфотейнмънт система на Opel и Peugeot ще бъде от Amazon


10
ян.
2022

Stellantis Group ще получи сериозна подкрепа от Аmazon за своето ново поколение информационно-развлекателни системи. Това обявиха от Amazon в рамките на изложението за потребителска електроника CES в Лас Вегас. Дигиталната платформа трябва да даде на милиони автомобили достъп до най-съвременни Features в бъдеще. Като част от Stellantis Group Opel, Peugeot и Fiat също ще се възползват от това сътрудничество в бъдеще.

Първо Google, a сега и Amazon. Всъщност първоначално най-известната търсачка в света трябваше да работи върху новата инфотейнмънт система заедно със Stellantis, но сътрудничеството на двата гиганта не беше реализирано и затова на автомобилната компания се наложи да си намери нов партньор. Изборът падна върху Amazon или по-точно – върху AWS (Amazon Web Services), Amazon Devices и Amazon Last Mile. Заедно с тях трябва да бъде създаден новият „STLA Smart Cockpit“, операционна система с over-the-air ъпдейти и Alexa като гласов контрол.

Модерна инфотейнмънт система с облачна връзка

От 2024 г. системата ще дигитализира живота на пътниците в автомобила и дори ще може да предлага платежни услуги. За тази цел Amazon доставя софтуер, който трябва да бъде специално съобразен с нуждите на автомобилния сектор. Stellantis си запазва свободата да решава кои Features ще бъдат интегрирани в автомобилите и как ще бъде оформен интерфейсът. Освен това системата трябва да се учи от своите потребители и да предлага съобразени с техните нужди предложения за работа. Така например за водачите на Opel ще се предлагат едни елементи от менюто, докато шофират в градския трафик, различни от тези, с които водачите на Jeep шофират офроуд. Различните приложения трябва да могат да се изтеглят от собствен Store и по този начин ще позволяват повече персонализиране. Облачните услуги също играят централна роля в новата система.

Компютрите на Amazon помагат при разработването на автомобилите

Но не само информационно-развлекателната система ще бъде допълнително усъвършенствана с помощта на Amazon в бъдеще, но и автомобилните инженери ще се възползват от изчислителния капацитет на колегите си САЩ. Под името „Virtual Engineering Workbench“ трябва да се създават автоматизирани работни процеси, които да подпомагат екипите за разработка с прецизни симулации и тестове. Инженери от различни области вече разчитат на изчислителните центрове на Amazon.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин