Новата информационно-развлекателна система на Porsche: знае повече, прави повече и е по-добър слушател

1906
2021

Шестото поколение на системата за управление на комуникацията Porschе Communication Management (PCM) ще бъде лансирана с моделите Porsche 911, Cayenne и Panamera това лято. Най-важните иновации включват задълбочена интеграция на стрийминг услугите Apple Music и Apple Podcasts в PCM и добавяне на Android Auto за първи път. Като допълнение на това гласовият асистент Voice Pilot вече може да разбира инструкции на естествен език. Навигационната система изчислява по-бързо и извежда информацията по-ясно. PCM 6.0 гарантира също, че софтуерните актуализации ще бъдат възможни с използването на технология „по въздуха“ – това означава, че могат да бъдат извършвани безжично. В бъдеще системата PCM би могла да стане също дигиталната основа за адаптивен звук – музика, която динамично се адаптира към стила на шофиране.

Гъвкави и при използването на Android Auto

Новата система PCM 6.0 съдържа също интеграция на Android Auto. Освен Apple iPhone, смартфоните с операционна система Google Android вече също могат да бъдат интегрирани в информационно-развлекателната система в моделите на Porsche. Това се случва автоматично веднага след като мобилният телефон се свърже с автомобила: всички функции и приложения на телефона, които не влияят на безопасното шофиране, могат да бъдат управлявани чрез PCM 6.0. Това беше възможно за потребителите на iPhone от известно време, но сега те могат да използват системата Apple CarPlay и безжично. Допълнително могат да се възползват и от по-дълбока интеграция на софтуера на Apple в информационно-развлекателната система на Porsche: Apple Music вече е напълно вградена в новото поколение на PCM като независим медиен източник. Дори не е необходимо смартфонът да бъде в автомобила, за да се използват Apple Podcasts или Apple Music. За достъп до селекцията от над 75 милиона песни и около 1,5 милиона подкаста клиентите просто трябва да свържат еднократно своята Apple ID със своя Porsche акаунт.

„Успяхме да комбинираме класическото радио преживяване с модерното стрийминг преживяване“, казва Мартин Бауер, мениджър Навигация и информационно-развлекателни системи в Porsche AG. Не става въпрос само за слушане на музика, а по-скоро за задълбочена интеграция на Apple Music в информационно-развлекателната система на Porsche. Водачът може да добави песен, която чува по радиото, към плейлист на Apple, за да може да я слуша отново по-късно или, ако водачът харесва определен изпълнител по радиото, може да превключи на конкретна станция на Apple, която ще възпроизвежда само неговата музика. В допълнение PCM 6.0 вече показва на дисплея повече редове от текста на песните.

Voice Pilot е вече по-човешки

Сега е възможно просто да се каже „Хей, Porsche“ и автомобилът ще изпълнява команди, без да се налага водачът да сваля ръцете си от волана или погледа от пътя. Изречението „Имам нужда от бензин“ води до това навигационната система да намери маршрут до следващата бензиностанция. Фразата „Студено ми е“ автоматично увеличава температурата в купето. Седалките с функция за масаж и амбиентното осветление също могат да се контролират по подобен начин. Voice Pilot е постоянно онлайн и непрекъснато научава нови фрази: с течение на времето системата ще продължи да се подобрява, предоставяйки все повече и повече подкрепа на водача.

Навигационната система е още по-мощна

Новата хардуерна и софтуерна архитектура на PCM 6.0 позволява още по-бързи изчисления от страна на навигационната система – винаги с отчитане на информацията за трафика в реално време. Значително редуцираният и по-ясно проектиран изглед на картата също е фактор, който допринася за скоростта, с която се предоставя информацията. Използвайки данни за трафика в реално време, пътищата се показват в различни цветове в зависимост от пътната ситуация. Следенето на маршрута позволява бърз достъп до цялата свързана информация, а задръстванията и точките по маршрута са ясно показани. Навигационната система на Porsche също така извежда информация за трафика за отделни ленти.

Повече комуникация между човек и машина

С PCM 6.0, Porsche за пръв път въвежда цифровите функции на електрическия спортен автомобил Taycan в моделите с двигатели с вътрешно горене. Интерактивното ръководство за работа „Добре е да знаете“ е интегрирано в системата, записите в календара на смартфона се извеждат на сензорния екран на PCM 6.0 чрез приложението Porsche Connect и, ако има активна Bluetooth връзка между автомобила и смартфона, водачите на Porsche могат също да проведат конферентни разговори, като използват услугата календар. Актуализациите на софтуера за информационно-развлекателната система също са достъпни чрез технология „по въздуха“.

Porsche ще композира музиката на бъдещето Динамичното шофиране скоро също може да бъде придружено от подходяща музика. Новото приложение Soundtrack My Life от Porsche Digital, което все още е на етап бета версия, ще стартира с първата в света адаптивна звукова функция. Приложението не само съставя плейлист, но създава и личен саундтрак в реално време. Той се състои от специално композирани музикални елементи и е наистина адаптивен, защото се променя в зависимост от стила на шофиране. В случай на енергично шофиране в провинцията, възпроизвежданата музика ще се различава от тази, избрана за по-стабилен круиз до офиса. Ако това напомня музикалния фон на компютърни игри, където саундтракът се променя в зависимост от ситуацията, това не е далеч от истината. Саундтраците обаче могат да доставят удоволствие и извън автомобила чрез смартфона.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин