Тест » Новата звезда на Opel за семейството и бизнеса

Новата звезда на Opel за семейството и бизнеса

0511
2018

Opel пусна петото поколение на своя лекотоварен модел Combo: моделът е базиран на нова платформа, но си остава практичен и предлага много място

Новият Opel Combo Life е базиран на платформата на PSA EMP2 и е идентичен с моделите Peugeot Partner и Citroën Berlingo. На външен вид моделът от Рюселсхайм естествено се различава от френските си събратя – най-вече с характерната за Opel радиаторна решетка с широки хромирани лайстни. Късата база на Combo е с дължина 4,40 метра, а дългата – с 4,75 метра (в това изпълнение можете да разполагате с трети ред седалки). Серийно Opel е оборудвал Combo Life с две плъзгащи се врати – за по-лесно товарене и качване. Освен това стъклото на задния капак се отваря отделно.

Вътрешното пространство на Combo Life е издържано в черен цвят, вътре откриваме типичните за Opel мултифункционален волан и аналогови уреди. Има огромен брой поставки – общо 28. За втория ред можете да избирате между цяла седалки или три отделни. Предлаганото място е повече от достатъчно и на двата реда, а седалките са сравнително удобни за пътуване. Материалите са обикновени, но изработката им е добра. Вместимостта на багажника е от 597 до 2126 литра в късата и от 850 до 2693 литра в дългата база.

За Combo се предлагат и някои комфортни екстри: подгряващ се волан, отопление на предните седалки, индуктивно зареждане на смартфони, както и панорамен покрив. Инфотейнмънт-системата с 8-инчов монитор владее интегриране на смартфони чрез Apple CarPlay и Android Auto, също така се предлагат и различни асистенти за водача: за предотвратяване на сблъсък с аварийно спиране, за подържане на пътната лента, за разпознаване на пътни знаци и др.

3-цилиндровият мотор със 110 к.с., който тества AUTO BILD, е единственият бензинов двигател в гамата на Combo. Той потегля и ускорява пъргаво. Ако водачът се справя чевръсто с 6-степенната механична трансмисия, разполагащият с 205 Нм максимален въртящ момент турбомотор ще придвижва автомобила на Opel сравнително бързо. Усещането категорично е за управление на лек, а не лекотоварен автомобил. Е, подобен модел е създаден по-скоро за пътуване, отколкото за спортни изпълнения, но по магистралата все пак можете да вдигнете 175 км/ч (в Германия, а не тук). Окачването, което е с малко по-стегната настройка в сравнение с „французите“, поглъща добре с неравностите на пътя.

 

Технически данни

3-цил. турбомотор, отпр. напр. • работен обем 1199 cм3 • мощност 81 кВт./110 к.с. при 5500 об/мин • максимален въртящ момент 205 Нм при 1750 об/мин • макс. скорост 175 км/ч • 0-100 км/ч за 11,8 сек • предно задвижване/6-степ. мех. трансмисия • Д/Ш/В 4403/1848/1841 мм •  собствено тегло 1398 кг • обем на багажника 597–2126 л разход на гориво 5,8 – 5,5 л/100 км • CO2 133 – 125 г/км • норма на вредни емисии Euro 6d-TEMP • цена: от 33 347 лв.

 

ИЗВОД

При моделите като Opel Combo на преден план не стоят дизайнът и модните тенденции, а полезната стойност. Още по-добре, когато тези автомобили са на високо ниво по отношение на комфорта и сигурността. Точно както новото Combo на Opel.

 

Това ни харесва и това не

Поставки на пода, на тавана, над багажника – това е изключително практично. Обстановката в кокпита обаче можеше да е малко по-добра.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин