Новата гама на Volvo Trucks – една стъпка по-близо до визията за нулеви произшествия

0603
2020

Volvo Trucks пусна на пазара нова европейска гама тежкотоварни камиони, която се предлага с иновативни функции за безопасност, подобрена видимост и работна среда, ориентирана към водача, която минимизира разсейването, за да се подобри безопасността за всички участници в движението.

„Непрекъснато нарастващата нужда от транспорт по света означава, че безопасността е по-важна от всякога,“ казва Анна Вриге Берлинг, директор по безопасност на движението и продуктите във Volvo Trucks. „Безопасността е в ДНК-то на Volvo, а функциите за безопасност на новата ни гама камиони отразяват нашия ангажимент за нейното повишаване за всички участници в движението.“

Подобрена видимост

Новата кабина на Volvo FM и Volvo FMX се предлага с редица подобрения на видимостта на водача, включително по-големи прозорци, по-ниска линия на вратите и нови огледала за обратно виждане. Видимостта може да бъде подобрена още повече чрез добавяне на ъглова камера от страната на пътника, която осигурява допълнителен изглед отстрани на камиона на 9-инчов дисплей. Камерата се предлага и при Volvo FH и Volvo FH16.

При всички автомобили допълнителният дисплей може да се използва за наблюдение на до осем камери, четири от които едновременно, което дава на водача леснодостъпен обзор както на камиона, така и на заобикалящата го среда.

Aдаптивни дълги светлини

Новият Volvo FH е с адаптивни дълги светлини. Системата е проектирана да увеличи видимостта и да подобри безопасността за всички участници в движението чрез автоматично изключване на избрани сегменти от дългите LED светлини, когато има насрещно движение или друго превозно средство зад камиона. Дългите светлини се регулират, когато камерата и радарът открият други превозни средства или когато камерата открие промени в количеството светлина около камиона.

Нови и подобрени функции за активна безопасност

Адаптивният круиз контрол (ACC) в новата гама камиони вече работи при всички скорости, дори до нула км/ч. Спирачната система с електронно управление (EBS), която е необходимо условие за функции за безопасност, като предупреждение за сблъсък с аварийна спирачка и електронен контрол на стабилността, сега се предлага стандартно във всички камиони от новата продуктова гама. Камионите също така се доставят с круиз контрол за спускане по наклон, който автоматично активира колесните спирачки, когато е необходима допълнителна спирачна сила, за да се поддържа постоянна скорост на спускане.

Като опция се предлага също Volvo Dynamic Steering със системите за безопасност Lane Keeping Assist и подпомагане на стабилността. Lane Keeping Assist помага да се избегне неволно излизане от лентата чрез откриване на отклонение по посока на маркировката на лентата, като уведомява водача чрез вибрация на волана и внимателно се намесва, за да насочи камиона обратно към средата на лентата. Функцията за подпомагане на стабилността помага за поддържане на сцеплението върху хлъзгави повърхности, като автоматично завива камиона в обратно, за да може водачът да запази контрола над автомобила. Системата е особено полезна при изкачване на път със слабо сцепление или при завиване.

Безопасността е подобрена допълнително от системата за разпознаване на пътните знаци, която може да открива пътни знаци, като ограничения за изпреварване, тип път и ограничения на скоростта.

„Новата гама се доставя оборудвана с модерни технологии за безопасност, които в комбинация с правилното поведение на водача могат да ни помогнат да се приближим с една крачка до нашата визия за нулеви произшествия“, заключава Анна Вриге Берлинг.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин