Никой не иска да работи за Tesla в Германия

0812
2022

Липса на персонал в гигафабриката на Tesla в Гюнхайде, Бранденбург. Причината: Илън Мъск не може да намери персонал

Най-късно след поемането на Twitter стана ясно, че Илън Мъск като че ли не няма добър усет за служителите си. В рамките на няколко дни милиардерът уволни половината персонал, като започна да притиска останалата половина със странни изисквания. Като резултат настроението във фирмата стигна дъното.

Девет месеца след построяването на фабриката в Грюнхайде, Бранденбург, Германия, американците имат затруднения с намирането на достатъчно персонал, за да могат да постигнат набелязаните производствени цели. Предпочели да останат анонимни източници съобщават, че в момента в гигафактори-то цари нещо като хаос. Служителите вземат болнични, тъй като нямат желание да работят при такива условия.

Производствените цели не се изпълняват

Профсъюзът IG Metall потвърди, че Tesla плаща около 20 процента по-малко от обичайното в бранша и наемането на нов персонал не върви по план. Резултатът: гигафабриката в Бранденбург е много далеч от планираните от Илън Мъск 5.000 автомобила на седмица. В края на октомври 2022 седмично от конвейера са слизали 2.000 автомобила Model Y. причината е в невъзможността на Tesla да реализира трисменната система, с която фабриката ще произвежда планираното. За тази цел служителите трябва да работят всеки ден в различна смяна. Тъй като малцина са съгласни, Tesla използва нечестни номера. Един бивш вече служител, преместил се в Бранденбург специално за работата със семейството си, разкрива, че преди първия му работен ден са му представили нов трудов договор. Според него мъжът е трябвало – не както е било договорено само по изключение – да работи редовно нощем. Затова човекът е напуснал през септември 2022 г.

На Tesla ѝ липсва персонал в световен мащаб

Надеждите на Tesla, да наеме повече персонал от съседна Полша са пропаднали заради необходимостта от владеене на немски език. Tesla се бори с липса на персонал в цял свят – в момента има около 7.500 незаети позиции. В Германия фирмата изпитва затруднения с наемането на работна ръка. В близост се намира заводът на Volkswagen и хората от Волфсбург дават работа при по-добри условия. Ще видим, как от Tesla ще решат този проблем.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин