Нашите съвети » Не закопчавайте детето с дебело зимно яке в столчето

Не закопчавайте детето с дебело зимно яке в столчето

0212
2021

Децата никога не трябва да бъдат закопчавани с коланите на детското столче, ако са облечени с дебели зимни якета – без значение, колко е студено. Тъй като иначе се крие сериозен риск за безопасността им.

Колкото е по-студено времето, толкова по-дебели дрехи обличат хората. За не мръзнат в автомобила, докато парното започне да топли, много водачи се качват в колата с дебели зимни якета. Също така и малките деца биват слагани в детските столчета с дебели връхни дрехи. Така обаче родителите излагат децата си на опасност, която лесно може да бъде предотвратена. Заради дебелата подплата на якетата предпазният колан не опира правилно в тялото на детето и между него и тялото на детето остава пространство. Тази опасност нерядко е подценявана: ако се стигне до катастрофа или до рязко спиране, коланът се врязва силно в тялото и може да се стигне до контузии вследствие на изкривяване.

Контузиите могат да бъдат например на червата, черния дроб или далака, като не е изключено да се стигне дори и вътрешни кръвоизливи

Затова е най-добре предпазният колан да прилепва по тялото.

В студените дни родителите могат да покрият детето си със зимно яке или с одеяло – просто над коланите и детското столче. Така детето ще бъде оптимално обезопасено и ще му е топло. Детето също така може да бъде с ръкавици, шапка и шал.

За възрастни в автомобила също важат някои правила: винаги събличайте дебелото зимно яке. Тъй като освен опасността да ограничи предпазния колан, то намалява и свободата на движения на по време на шофиране. Също така не трябва да се шофира с дебели ръкавици и шалове, както и с тежки ботуши.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин