Не допускайте тeзи грешка при изцапан от сахарски дъжд автомобил

3105
2023

Сахарският прах е явление, което се среща нерядко и което може да причини проблеми особено на шофьорите. Защото когато пясъкът бива донесен от ветровете към Европа, което става главно през пролетта до лятото и след това отново през есента, автомобилите биват покрити със слой прах – а той далеч не е безобиден.

Като начало, не трябва просто да седим и да чакаме фазата с праха от Сахара просто да отмине. Oт ADAC предупреждава, че слоят прах може да бъде изгорен от слънцето.

Качествено миене

Затова е важно автомобилът да се измие качествено. В никакъв случай не го трийте със суха кърпа и не използвайте чистачките, за да отстраните праха от предното стъкло – фините пясъчни частици могат да подействат като шкурка и да оставят неприятни драскотини. Именно поради тази причина е важно автомобилът да бъде третиран предварително с вода. Тъй като не навсякъде е позволено да миете колата си, най-добре отидете на автомивка.

Трябва да закарате автомобила си на автомивка.

Там ще отстраните по-голямата част от мръсотията на Сахара, но не и цялата. Защото най-вече при автоматична автомивка не можете да достигнете до всички места, засегнати от праха на пустинята.

Затова е препоръчително да отворите автомобила и да почистите с влажна кърпа например покрити ламаринени повърхности или капаци. Важно е кърпата да се изпира добре отново и отново, за да не се разнася мръсотията и за да не се драска боята.

Не забравяйте и интериора

Интериорът също трябва да бъде почистен. Забършете малка част от таблото, така можете да проверите дали прахът е проникнал в купето. Ако има прах, първо минете с прахосмукачка, а след това избършете повърхностите с влажна кърпа.

От ADAC съветват също така да проверите филтъра на купето и да го смените при необходимост. След праха от Сахара филтърът вече може да е задръстен, ако не е бил сменян дълго време.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин