Неудържимият Donkervoort D8 GTO

Спортен автомобил с 380 к.с. може да предизвика насмешки. Но не и когато тези 380 к.с. задвижват 695 килограма като при Donkervoort D8 GTO. Първите ни впечатления!

1807
2016

Donkervoort D8 GTO е автомобил, който предизвиква страх. Не задължително визуално, но след шофиране на GTO сте радостни, че сте оживели. AUTO BILD тества Donkervoort D8 GTO Performance на Заксенринг в рамките на деня на рекордите на AUTO BILD SPORTSCARS и Michelin. Директно отпред D8 GTO изглежда лош. Фаровете напомнят на присвити очи, а страничните Flaps на изпъкнали скули. Като изключим това, Donkervoort D8 GTO много прилича на предшествениците си D8 270 und D8 GT, въпреки че размерите му са увеличени. На лаиците вероятно ще им е много трудно да направят разлика между Donkervoort и Caterham. Форма на пура, свободно стоящи предни колела, готово.

Карбоновите врати тежат по-малко от килограм

Качването в D8 GTO е по-лесно, отколкото може би ви се струва: поставяте краката си пред седалката и просто се отпускате. Карбоновите „летящи“ врати с пластмасови прозорци напомнят по-скоро на завеса и „затварят“ с две копчета. След това завъртате ключа и петцилиндровия мотор на Audi с ред на запалване 1-2-4-5-3 стартира – толкова е лесно.

Donkervoort се управлява леко

Като изключим екстремно ниската позиция на седене и изключително ограничената свобода на движение заради петточковите предпазни колани, при първите метри Donkervoort D8 GTO се движи много спокойно. Съединителят и класическата 5-степенна скоростна кутия се управляват леко – сякаш е достатъчно само да погледнете късия скоростен лост, за да смените предавката. Тъй като около водача има много малко каросерия, обзорът е много добър. Смешен детайл: при ниски обороти огледалото за обратно виждане вибрира толкова силно, че не се вижда нищо. Лесното решение: силно подаване на газ!

Сервоуправлението е за лигльовци

Воланът е малък и няма въздушна възглавница. Но при инцидент яко стегнатите петточкови предпазни колани няма да ви позволят да помръднете дори и 10 сантиметра напред. Затова и не ви трябва въздушна възглавница. И както може да се очаква от истински автомобил за удоволствие, Donkervoort естествено няма и сервоусилване на кормилното управление. При спрял автомобил се искат силни ръце, но над 50 км/ч сервото няма да ви липсва изобщо.

D8 GTO е висок малко повече от 1 метър

Смяна на перспективата: отдалеч изглежда така, сякаш свободностоящите колела са на нивото на предното стъкло. Но те имат и едно преимущество: завоите се взимат перфектно, защото водачът вижда накъде са насочени колелата.

Кой се нуждае от 600 к.с.?

Но всичко това бе само прелюдия! Който извлече максимума от 2,5-литровия 5-цилиндров турбомотор, ще разбере за какво става дума. В D8 GTO познатият от Audi RS 3 и TT RS двигател развива 380 к.с. и максимален въртящ момент от 475 к.с. А тази мощ трябва да задвижи само 695 килограма. Окей, с мен зад волана теглото се повишава до 770 килограма. Което е много – според основателя на фирмата Йоп Донкенвоорт един автомобил не трябва да тежи повече от 750 килограма. Но да се върнем на пътя. Турбодупка при D8 GTO? Няма такова нещо! Пълното налягане на турбото е на разположение от около 4000 оборота. И още преди да се усетите, целият кокпит започва да присветва: зелено, жълто, червено – 6800 об/мин, време е за следващата предавка. Звукът е типично петцилиндров. И напомня на болидите от рали-състезанията. При пълна газ Donkervoort разкрива цялата си бруталност. Когато са студени, задните 18-цолови гуми Michelin Pilot Sport Cup 2 изобщо не могат да се справят с мощността – на асфалта остават две широки по 245 милиметра черни ивици. В интерес на истината трябва да отбележим, че по междуградските пътища полу-сликовете изобщо не могат да достигнат до работна температура. Динамичните граници на Donkervoort са светове над позволеното.

Серийни полу-сликове

D8 GTO серийно се оборудва с полу-сликове на Hankook, с които ускорява от 0 до 100 км/ч за 2,8 секунди. Но 100 км/ч се усещат върху челото по-скоро като 300 км/ч – толкова е ниско предното стъкло. Леката бегачка има и спирачки, естествено без сервоусилване. Усещането при натискане на педала може да се опише така: нищо, нищо, нищо, слабо, всичко! Спирането изисква известни упражнения, но съвсем скоро се свиква.

Скъп почти колкото едно Ferrari

В края на теста съм радостен, че аз и автомобилът останахме невредими. Тази кола трябва да се кара често, за да не забравите какво трябва да се прави. Проблемът е, че базовият Donkervoort D8 GTO Performance струва близо 160 000 евро. С малко Trackday екстри цената с лекота преминава границата от 200 000 евро – тоест D8 GTO струва колкото едно Ferrari 488 GTB. А в момента Donkervoort разработват и D8 GTO-RS. С още по-висока мощност.

Извод

Donkervoort D8 GTO е наистина впечатляващ. Автомобил за удоволствие, с който обаче трябва да внимавате. Но който успее да овладее D8 GTO, ще се изкачи на върха на автомобилното удоволствие!

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин