„Нероденото“ BMW M5 CSL

1207
2021

Чували ли сте някога за BMW M5 CSL? По повод 25-годишнината на M5, през 2009 г. баварската компания представи много специалнa версия E60. Официално уникатът не беше наречен M5 CSL, но характеристиките на автомобила – по-висока мощност, по-ниско тегло – звучат точно като CSL. Освен това тогавашният шеф на BMW M Алберт Бирман (който вече работи в Hyundai) в онези години бил казал, че юбилейният модел M5 CSL е BMW-то, което никога не би пуснал в серийно производство. Вижте пълната история на униката!

За 25-ата годишнина на M5 BMW искаше да разкрие какво може мощната лимузина. Проблемът: в онзи момент серията E60 е трябвало да бъде заменена от своя наследник. През 2010 г. разработката на M5 F10 вече беше в разгара си. Въпреки това, цели четири години след лансирането на M5 E60, инженерите искат да демонстрират какво още може да бъде „изстискано“ от модела.

Допълнителният отвор за въздух не изглежда особено елегантно в бронята, но извършва важна функция.

Тук е моментът за кратък урок по история: M5 E60 се прави в периода между 2005 и 2010 година. През 2007 г. E61 става второто M5 (след E34), което се предлага като Touring. Общо от това поколение на модела са продадени над 19 500 M5 седан и около 1000 M5 комби. Акцентът в това поколение несъмнено е 5-литровият атмосферен V10-двигател (код на двигателя S85). С 507 к.с. и „развъртане“ до 8250 об/мин, M5 беше не само един от най-мощните седани на пазара, но и без съмнение един от най-емоционалните автомобили за времето си. Атмосферен V10-двигател в седан от среден клас? Днес това би било немислимо! За съжаление, M5 E60 не се радва на добра репутация като употребяван автомобил. Много собственици са преживяли ужаса при смяната на мотовилкови лагери, дефектни SMG-трансмисии и проблеми в електрониката. Но не бива да забравяме и друго: със сигурност много M5 E60/E61, както и M6 E63 имат проблеми с двигателя, но нерядко те се дължат на занемарена поддръжка и/или неправилна експлоатация – като „тормоз“ на двигателя, преди да достигне работна температура.

Разгледайте обяви за употребявани BMW М5 Е60/Е61

Но да се върнем към M5 с кодовото име CSL: За „25-годишния“ специален модел BMW увеличи хода на буталата на легендарния двигател S85 и вдигна обема му от 5,0 на 5,5 литра и постави нов карбонов всмукателен тракт. В допълнение, максималните обороти са увеличени от 8250 до почти 9000. За да „диша“ атмосферният двигател с повече въздух, е монтиран по-голям радиатор на маслото. Ето защо се налага набързо инженерите да модифицират гнездото за регистрационната табела отпред в допълнителен въздухозаборник – и я изместват отстрани. Вместо със серийните 507 к.с. уникатът разполагал с 580 к.с. (а според някои източници – дори говорят 600 к.с.) и 540 Нм на задните колела.

Но това не е всичко, за да намали теглото на седана E60 – впечатляващите 1855 килограма, базираната в Мюнхен компания поставя карбонов покрив. Докато M6 (E63) и M3 (E92) серийно разполагат с такъв покрив, този специален компонент не беше се предлага за M5. В допълнение, стандартните предни седалки са заменени с „легени“ Recaro, а задната е демонтирана, за да могат да бъдат „спестени“ почти 50 килограма.

В кокпита почти няма промени: логото на BMW на волана е черно-бяло.

M5 CSL с DKG вместо SMG

Истинският акцент в M5 CSL обаче е трансмисията. През 2005 г. бяха представени M5 и M6 с последната версия на скоростната кутия SMG (SMG III). Това е автоматизирана ръчна скоростна кутия – много преди първите трансмисии с два съединителя да намерят масово приложение в серийни автомобили. Докато SMG въодушевява феновете си с брутални превключвания на предавките под пълно натоварване, той може да ви скъса нервите при шофиране в задръстване или маневриране с трудното „дозиране“ на газта. Освен това SMG-кутията започва да създава някои проблеми с напредване на възрастта, някои от които водят до скъпи ремонти. В годините на Е60 обаче клиентите нямат избор: в Европа M5 и M6 се предлагат само с SMG, привилегията на класическата 6-степенна ръчна скоростна кутия е запазена единствено за клиентите от САЩ.

0-100 км/ч само за 3,9 секунди

Но защо задълбавам толкова? Съвсем просто, в специалния модел, показан през 2009 г., трансмисията SMG III беше бързо заменена със 7-степенна с два съединителя (M-DKG) от M3 E92, разработка на Getrag. Предимствата са очевидни: още по-бързи смени на предавки, повишен комфорт и значително по-надеждна работа. На тунинг сцената са познати много проекти, при които BMW V10 скоростната кутия SMG е заменена с DKG, но подобна модификация е много трудна и доста скъпа. Твърди се, че M5 CSL трябва да ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди (серийно – 4,7 секунди), а на Нюрбургринг е с около 20 секунди по-бързо на обиколка от стандартно М5 Е60.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин