Необикновен дизайн за необикновена техника

AUTO BILD разговаря с шеф-дизайнера на мистериозната компания Faraday Future

0704
2016

ПРЕДИ РИХАРД КИМ да бъде нает за шеф-дизайнер на Faraday Future, той е работил в продължение на осем години за BMW и две години за Audi. При BMW е бил отговорен за дизайна на каросерията на i3 и на i8 Concept. Ким получава офертата на FF в средата на 2015, когато работи над проект на концерна VW в Инголщат.

Господин Ким, защо напуснахте утвърден производител като Audi, за да отидете в неизвестна фирма?
Целият автомобилен свят е базиран на историята. FF няма абсолютно нищо. Сега ние сме на път да напишем нашата собствена история. Това е приключение, в което искам да участвам.

Какво отличава дизайна на Faraday Future?
Искам да изразя технологията. Ние сме разработили за нашите автомобили най-модерната технологична платформа. Искам да го покажа с най-модерния и футуристичен дизайн. Ако платформата е необикновена, необикновен трябва да бъде и дизайнът.

Ще има ли нещо общо между серийния автомобил и концепцията?
Бих казал, че те ще бъдат нещо като далечни роднини. Дизайнът е готов от няколко месеца. Също както и при концепцията FFZERO1 ще използваме много стъкло при серийния ни автомобил. А арматурното табло ще бъде точно като това на концептуалната кола – свободно.

Обявихте, че ще преоткриете изцяло автомобила. Вашата визия обаче все още изглежда като автомобил?
Ще се опитаме да се възползваме от всички възможности. Но ще трябва да приемем, че в автомобилния свят неща като сигурност, аеродинамика и законодателство имат своите граници. Дори промени от порядъка на 1-2 процента са много в автомобилния свят.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин