Невероятната история на един Land Rover: прероденият кокошарник


15
юли
2020

На 1 септември 1955 г. шестима смели английски колежани напускат с два стандартно оборудвани Land Rover-а със само 218 см междуосие столицата Лондон. Шест месеца по-късно те пристигат в Сингапур и така се разписват в автомобилната история. Официално половингодишното им пътуване е известно като Близкоизточната експедиция, започнала от Оксфорд и Кеймбридж. Почти 64 години по-късно, на 25 август 2019, един от двата легендарни Rover-а тръгва отново на дълга експедиция, но този път в обратната посока.
Общо 19 000 км около земното кълбо, през 23 държави, със старт в Сингапур и финал в Лондон, с междинна спирка в София: експедиционният екип от осем автомобилни ентусиасти повтаря едно от най-вълнуващите автомобилни начинания, проведени през миналия ХХ век.

Екзотика на колела: светът днес е станал много по-пъстър и шарен

Автомобилите прекосяват джунглите на Малайзия и Мианмар, замръзналите високопланински плата на Хималаите и Тибет, множество екзотични страни, включително Непал, Узбекистан, Туркменистан, навлизат от Таджикистан дори за малко в територията на Афганистан и прекосяват Босфора на път за България.
Тим Слесър, през 1955-а едва на 23 години, е в основата на повторението на голямата автомобилна одисея. Въпреки че днес е на 87, той е твърдо решен да повтори приключението, преди да е станало твърде късно. В момента, в който научава, че един от историческите Land Rover-и е открит изоставен в двор на малък остров в южната част на Атлантическия океан, където служи за кокошарник, той е убеден, че автомобилът може да бъде възстановен и да се върне на собствен ход в родната му Англия.

За съжаление Слесър се разболява и по време на нарочения старт на повторната експедиция трябвало да се лекува в болница. На въпроса на участниците дали да го изчакат да оздравее, той буквално подскочил: „Да не сте посмели!“ Твърде дълго траела подготовката, за да се отлага повече. Макар и без Тим, керванът потеглил, воден от оригиналния Land Rover Series 1.

Здравето на един човек за съжаление се променя в периода между 20 и 80 години. За това време съществено се е променила и логистиката при подобен род експедиции: от придружаващите автомобили, през избрания маршрут, до документирането на пътуването. Любопитно как за участниците се е променил светът между 1955 и 2020?
„Струва ми се, че днес светът в очите на хората изглежда прекалено опасен – споделя Алекс Бескоби, оператор и един от участниците в актуалната експедиция. – Една от целите ни бе да докажем, че нашият свят съвсем не е толкова рисков, колкото им се струва на повечето хора.“ Една съвсем нелека задача, дори само поради факта, че маршрутът през 2019 доста се отличава от този, по който автомобилите минали през 1955 г. от Лондон за Сингапур.
Екипът на първата експедиция явно е бил в добри отношения с тогавашната номенклатура и успешно преминава през територията на тогавашна Югославия (днес вече седем държави), както и на Съветския съюз. Автомобилите се движели без инциденти през Сирия, Афганистан, Ливан, Ирак, Пакистан и Индия. Повече от 60 години по-късно обаче екипът максимално избягва тези държави (доколкото е възможно) и се насочва към Западен Китай, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан, Иран и Турция.

Различни поколения с една цел: Тим Слесър с младите си колеги преди старта в Сингапур

Сериозно предизвикателство се оказало и шофирането на легендарния Land Rover Series 1. „Разбира се, по онова време нямахме и идея за сервоуправление, синхронно задвижване, за всичко на борда имаше нужда от значително повече физически усилия и издръжливост“, спомня си Слесър. Разглеждайки автомобила, паркиран само за няколко часа почивка в шоурума на „Мото Пфое“ на Околовръстния път, не откриваме нито отопление, нито климатик. От друга страна, с наследника на Series 1, новия Land Rover Defender 2020, тестван успешно при +50°С в пустинята и дори при -40°С арктически студ, едно подобно приключение между Лондон и Сингапур със сигурност нямаше да е толкова вълнуващо.

А какви са впечатленията на екипа на експедицията от България? Land Rover Series 1 изминава пътя между Капитан Андреево и Калотина през ноември 2019 г. За повечето участници това е първата среща с нашата държава и култура. С интерес операторите заснемат как се приготвя домашен пелин, туршия и лютеница. И с още по-голямо удоволствие ги дегустират.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин