Въодушевление » На състезание с туид с MINI за 100 000 лева

На състезание с туид с MINI за 100 000 лева

3012
2021

ПОПИТАХА МЕ дали не искам да карам Rolls-Royce. Да погаля с ръце благородните кожа и дърво. Да стъпя с краката си върху мокет от агнешка козина. Да посетя Гудууд в Англия, където се намира заводът на Rolls-Royce. И където всеки септември се провежда един исторически автомобилен фестивал, публиката на който освен солидно количество бензин има и шампанско в кръвта. Звучи примамливо – смята жена ми. „Ще дойда с теб“, казала Кралицата. След шест сезона „Имението Даунтън“ и четири „Короната“ тя вече е експерт по британския стил на живот (аз винаги заспивах по време на филмите). „Достатъчен ли ще бъде ръчният багаж за уикенда?“, питам аз. Тя напълни три куфара. Взе четири шапки, тъй като няма как да знаеш коя ще подхожда на блестящия Rolls-Royce Diamond Black Metallic. Взе също така сервиза за чай и кошницата за пикник.

„Гудууд“ като семейно събитие: дори въртележките са исторически
Grid Girls в рокли на флорални мотиви и със стилни слънчеви очила
На 18 септември 1948 г. на пистата „Гудууд“ се е състояло първото състезание (победител сър Стърлинг Мос). През 1966 г. надпреварите приключват – пистата е твърде опасна!
Механици с класически гащеризони чакат в бокса

И после нещата се случиха съвсем различно. Една слънчева събота сутрин аз и Кралицата седим на една скърцаща дървена ограда в Ийст Дийн, село в Западен Съсекс с 206 жители, където последното най-голямо събитие е падането на изтребител през 1940 г. А до нас е паркирано едно Mini. Да, биха казали хората от Mini. Изглежда като Mini, но в действителност е Rolls-Royce. „Вероятно в автомивката е било прекалено горещо?“, пита Кралицата. Този лимитиран специален модел е представен през 2011 г. Наричан е „Mini inspired by Goodwood“. Първоначално името трябва да включва и Rolls-Royce. Хората от голямата посестрима фирма обаче го намирали за прекалено. Все пак малкият „лорд“ получил оригинална кожена тапицерия, мокет от агнешка козина, фурнир от орехово дърво, пиано лак и скоростомер с цифри в стила на Rolls-Royce. Това вдига цената му на впечатляващите 93 800 лева. Евтина работа за Rolls-Royce и неприлично скъпо за Mini. И така произведените 1000 бройки не се разграбват като топли сконс (британски кифлички за чай, Кралицата препоръчва оригиналната рецепта от „Имението Даунтън“). „Дарлинг, вече достатъчно говориш за колата – казва Кралицата. – Ще можем ли вече?“ „Какво?“ „Да тръгваме към Гудууд. History was not made by those who did nothing.“ „Какво?“ „Казва го кралицата в „Короната“, сезон 2, епизод 3“, пояснява Кралицата. Качваме се, пътуваме с разполагащия със 184 к.с. Cooper S по малките междуградски пътища, пътя ни пресичат фазани.

Работа по олдтаймери. Забележете бутилката с шампанско до господата

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин

ƒ