AUTO BILD България / На лов за изгубени ретросъкровища

На лов за изгубени ретросъкровища

Звучи като коледна приказка: в продължение на десетилетия феновете на Ferrari издирват едно 250 GT SWB California Spider. Сега моделът се появи в един френски замък - заедно с още 60 други класики


8
юни
2017

ТРИ ХЕКТАРА ЗЕМЯ. ТЕ СЕ НАМИРАТ НЯКЪДЕ ИЗВЪН Ниор в западната част на Франция. Град с 6о ооо жители, голяматаа болннца няколко застрахователни дружества. Тоест нищо особено.
До момента, когато едно съобщенне обикаля света и разтърсва дори свикналпте със сензационни открития притежатели на олдтаймери : Матьо Ламур и Пиер Новикофф двама професионални ловци на автомобилни съкровища, показват сензационни снимки от най-новата си находка в Ниор – например Talbot Lago Т26 Grand Sport Coupe с каросерия на Saoutchik. Произшествията, съхраняването без грижи и соленият атлантически въздух са оказали своето влияние върху автомобилите. Тук някогашното бижу на Jeunesse doree (златната младеж) дреме, потънало в безвремието и приближаващо се към своя край.

Вероятно някога е стигнал на собствен ход дотук: остатъци от Hispano Suiza H68 Cabriolet с каросерия Millon Guiet

Преди цяла вечност е бил построен наклонен покрив, като от доста време той прилича повече на циничен виц, отколкото на средство за предпазване от атмосферните условия. Сега всичко това няма никакво значение. Двамата експерти на тема олдтаймер и от парижкия аукцион Artcurial разказват. „Преди това нямахме никаква представа какво бихме могли да намерим тук“, казва Матьо Ламур. Информацията по телефона е доста оскъдна, спомня си партньорът му Пиер Новикофф: „Останах с впечатлението, че трябва да е нещо особено“. В Ниор цялата работа се оказва твърде подценявана.

Като филмова кулиса: в продължение на десетилетия нито една човешка ръка не е докосвала автомобилите

Най-малкото, когато те отварят една гаражна врата: под планини от списания, по ирония на съдбата „Vie de l’Auto“, френско списание за олдтаймери, те изравят едно Ferrari – при това не какво да е, а дълго смятаното за безследно изчезнало Ferrari 250 GT Short Wheel Base California Spider от 1961 г. Автомобилът с номер на шасито 2935 GT е каран преди 50 години от Ален Делан, с него той е возил Джейн Фонда или Шърли Маклейн, както личи от снимките. С регистрационен номер от Монако – живот, изпълнен със страст и летни мечти на Лазурния бряг. „Възможно е автомобилът да е бил регистриран на името на Роми Шнайдер“ казва Андреас Бирнер , ‘ познавач на историята на Ferrari – по онова време германската актриса живее в кралството. „Във всеки случай, казва Бирнер, това Ferrari е откритието на десетилетието.“

Колекционерът Роже Белон купува това Ferrari 250 GT SWB California

Познавачите дискугират тази тема от дълги години. Автомобилът на Ален Делон, произведеният само 37 пъти California Spider, изглежда, сякаш е потънал вдън земя. Към момента никой не знае как колата се е озовала в гаража в Ниор. Известно е само това, че френският регистрационен номер, който носи автомобилът по време на откриването му, е от месец ноември 1970 г. Колекцията, открита от Ламур и Новикофф в Ниор, спада към забравеното наследство на Роже Белон – някога много успешен производител на камиони и цистерни, който през 1955 г. започва маниакално да колекционира автомобили.

Следи от славните времена: тук бяха открити три автомобила Lorraine-Dietrich

Успява да събере близо 200 екземпляра, преди всичко френски марки, сред тях и европейски топ марки ката Ferrari или неговия съсед по гараж – също изключително рядкото Maserati А6G Gran Sport Frua. През 70-те години обаче империята на Белон се срутва. След фалита идва ред на търг и събираните за бъдещ музей автомобили се пръскат по цял свят. Това е краят на колекцията на Белон – пане така си мислят хората. Пане досега. Тъй като тогава остават 6о автомобила, редом с цяла армада червени камиони, паркирани в огромния двор на Белон. За тях също никой не е полагал грижи. Необходимо ли е било тези тежки купища списания да оставят вдлъбнатини по фината каросерия на Pininfarina? Впечатляващ е и списъкът на останалите находки. Сред тях има Bugatti 57 Ventoux, няколко Alnilcar и Voisin, Delage, Delahaye, Facel Vega, Lagonda и девет Talbot Lago, три от тях с карасерия на Saoutchik. Някои неща остават неизяснени – например въпросът как в двора се е озовало Ferrari Mondial Cabriolet от 80-те години. Трябва да е имало и пазач – през тези 50 години никой не се е добрал до автомобилите.

Малко преди края: тук има повече брашлян, отколкото автомобил

Някои от колите не струват повече от 500 евро – например едно ръждясало Renault Dauphine. Легендарното Ferrari на Ален Делон се движи в други ценови измерения. Към този момент оценката му е между 9,5 и 12,0 милиона евро. Възможно е обаче сумата да нарасне, коментират познавачи. Подобии редки модели вече почти не се появяват. „Това вероятно е последният път, предполага Пиер Новикофф, когато бива намерена колекция с такива размери.“ Това обаче не е сигурно. Сигурно е само, че Новикофф и Ламур ще продължат да търсят съкровища в изоставени градини и дворове в провинцията. И определено няма да са единствени.

 

 

Още по темата