Нашите съвети » На коя година трябва да сменим гумите?

На коя година трябва да сменим гумите?

1612
2020

„Виж какъв грайфер имат само!“ – хвали съседът гумите на поредния си автомобил „нов внос“. В махалата обаче винаги се намира някой по-бдителен, който да огледа внимателно борда – и там намира издайнически DOT, който указва, че всъщност гумите са произведени преди 7 години. Но дали действително са за боклука и дали твърдението, че на шестата година гумите стават само за саксии независимо от дълбочината на протектора, всъщност не е заблуда? За целта потърсихме мнението на четири водещи компании: Bridgestone, Continental, Michelin и Nokian.

Общото: никоя от компаниите не се ангажира с точна стойност за живота на гумите, но всички се обединяват около тезата, че на десетата, а не на шестата година от датата на производство е препоръчително гумите да бъдат сменени, дори ако дълбочината на протектора им е като в първия ден след покупката. От Michelin препоръчват след петата година гумите да бъдат проверявани веднъж годишно от специалист, а от Nokian – да бъдат сменени на шестата. И в двата случая обаче става дума за период, считан от датата на монтажа на гумите на автомобила – а не от датата на производство.

РАЗБЕРЕТЕ КАК ДА УДЪЛЖИТЕ ЖИВОТА НА ВАШИТЕ ГУМИ

Дебело подчертаваме, че в справката по-горе не взимаме под внимание износването на протектора, което по принцип е водещият показател за годността на гумите.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин