Нашите впечатления от Polestar 5 с над 800 к.с.

2606
2022

На Goodwood Festival of Speed за първи път бе показан прототип на Polestar 5. Електромобилът прилича много на външен вид на концепцията Precept и разполага с над 800 к.с.!

На Goodwood Festival of Speed Polestar за първи път показа ранен прототип на Polestar 5. Малко необичайна стратегия за автомобил, който трябва да се появи на пазара през 2024 г.!

Но също и знак за това, че думите на Томас Ингенлат не са били напразни: през 2020 г. шефът на Polestar представи студията Precept като „декларация за намерения за бъдещето“.

Дизайн: Polestar 5 остава близък до студията Precept

При първия поглед на живо на прототипа на Polestar 5 прави впечатление изключителната прилика със студията Precept. Дори и маскиран, автомобилът изглежда семпъл и елегантен.

Освен основната форма, серийната версия ще запази и разделените на две светлини а ла чука на Тор и преминаващата през цялата широчина светлинна ивица.

Вътрешно пространство: интериорът на студията може да премине в серийната версия

Към този момент все още нямаме право да разгледаме колата отвътре, но студията Precept остава доста добро впечатление с оглед на бъдещия Polestar 5.

Впечатление правят новия волан с реагиращи на допир повърхности и огромния дисплей на инфотейнмънт системата, който придава технически чар на иначе хладната атмосфера във вътрешното пространство.

Софтуерът на инфотейнмънт системата е базиран на Android и е разработен съвместно с Google. За изображението се грижи 12,3-инчов дигитален скоростомер.

Дали седалките тип корито ще се появят така и в серийната версия, не ясно – по-скоро едва ли. Все още по Polestar 5 има доста работа за вършене. Прототипът обаче ни показва още отсега, че ще се радваме на вълнуващата електрическа техника.

Задвижване: над 800 к.с. в Polestar 5

Polestar 5 ще бъде задвижван от два електромотора – заедно те разполагат с 650 кВт. (884 к.с.) и максимален въртящ момент от 900 Нм. Батерията на Polestar 5 е с капацитет от 100 кВтч. – така шведският електромобил ще може да изминава пробег от близо 600 километра по WLTP.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин