Нашата нощна разходка с Ford GT

2002
2019

МАЙ ВЛИЗА В АДА! Една вечер из Берлин с 655 к.с. зад гърба. Изразходвани 37,8 литра А 98 Н с автомобил, който „крещи“ толкова силно, колкото и старшината при вида на недобре оправените легла в спалното помещение. А сега за снимката е паркирал, навлизайки във велоалеята: с вдигнати нагоре врати, разположен спокойно. Отзад обаче се появява жена с велосипед, чува се звънец, а после и крясъци: „ТОВА Е ВЕЛОАЛЕЯ!“ Така, но ситуацията е извънредна! Това е автомобил за пистата, в Германия ще има само 11 бройки, а цената му е 1,1 милиона лева. Бързам да кажа: скъпи приятели от Ford, аз съм подходящият клиент за GT. Първо баща ми бе на косъм да си купи Escort, специален модел Laser, като накрая избра Kadett само заради по-добрата оферта. Второ първата ми целувка бе във Fiesta от 1984 г., а трето редовно карах чичо си до дома му с неговата Sierra. Е, не очаквам хората от Ford да се впечатлят от тези признания. Те искат да чуят, че имаш в гаража си модели на Ford, че ще караш колата, а няма да я оставиш веднага в музея, за да спекулираш с печалбата. Но по-добре да чуеш това от Ford, за да си спестиш подигравките на банкера, когато попиташ за кредит, за да си купиш автомобила.

Най-хубавото място е тук! Човекът на AUTO BILD Май пие черен чай в Кройцберг

Та докъде бяхме стигнали? Да, на червен светофар някъде в Берлин-Трепто, малко след 18 часа. Няколко мъже стоят отвън на масите на едно заведение, един от тях вижда жълтата заплаха и ни пита нещо. Сваляме стъклото. „Колко вдига?“, иска да знае човекът. 347, казваме ние, както и под 3 секунди до 100. После даваме пълна газ, разбира се, без да нарушаваме правилата за движение, а мъжете около масите извъртат поглед и вдигат палец в знак на одобрение. Наздраве, момчета – за греха! Ford GT, спомнихме си. От 1966 г. автомобилът със средно разположен мотор печели четири пъти подред състезанието „24-те часа на Льо Ман“, тогава се казва GT40 – заради височината си от 40 инча, или 1,02 метра. Новият всъщност би трябвало да се казва GT44, защото е висок 1,11 метра, или 44 инча. Влизането наподобява следната ситуация: забравил си ключа от вкъщи и се налага да се промъкнеш през прозореца на килера.

Със супер-Ford-а на магистралата: 655 к.с. изискват определени способности и респект

Когато седнеш вътре, трябва да издърпаш един клуп, за да приближиш педалите към себе си, тъй като седалката тип корито е фиксирана. Пред себе си имаш малък ръбест волан, бутон за режима Race (тогава каросерията се смъква), два бутона за левия и десния мигач. Извиняваме се на водача на Clio-то зад нас на Обербаумбрюке; в тъмното бутоните за мигачите не се виждат добре, тъй като се въртят заедно с волана. Но все пак нашите аплодисменти за реакцията и спирането му. До мен в колата седи Крейг, инженер от Англия. А Крейг си поема дълбоко въздух, тъй като преди това минахме с GT по тесните и осеяни с дупки междуградски пътища в Шпреевалд. За щастие не се случи нищо неприятно, само няколко камъчета изтрополиха по карбоновия монокок. 3,5-литровият EcoBoost мотор зад гърба ни вдигаше такава врява, че почти не чувахме ударите на камъчетата. GT е Ford и също както и Focus има въртящ се превключвател за автоматичната трансмисия вместо скоростен лост. За останалото се грижи 7-степенната предавателна кутия. Ако искаш да се позабавляваш, натискаш лостчетата зад волана, превключваш на по-ниска предавка, още веднъж, вдигаш оборотите, ускоряваш.

Нищо не се случва на „неготовото летище“. Тук размахва криле единствено GT

И на това място още веднъж трябва да ви уверим, че GT наистина разполага само с шест цилиндъра, тоест както всяко прилично BMW, но не и с десет цилиндъра както някой суперспортист. Е, и? Тази машина свисти и вдига такъв шум, че всичките косми на главата ти настръхват. Отвън, а и не само там – в тясната пътническа кабина също – се чува силен грохот през толкова огромните ауспухови тръби в средата, че в тях Владимир Кличко спокойно може да пъхне юмрук.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин