Нашата класика на деня: Jaguar E-Type


27
юни
2018

Сексисткото творение на сър Уилям Лайънс от 1961 г. навремето е било изгодният автомобил сред супер-колите! „Представете си, че отивате с колата до хлебарницата и изведнъж ви изпреварва този автомобил“…

Така през март 2015 г. бившият водещ на „Top-Gear“ Джереми Кларксън описва екстремната форма на E-Type.

А всъщност Джереми иска да каже, че свидетелите на онова време са зървали E-Type най-често само за кратко и отзад. Ненадмината: ранната серия I с 3,8-литров машина като Flat-Floor-роудстър.

От дебюта си през 1961 г. сензационният E-Type е произведен 63000 пъти и за четиринадесет години производство се превръща в легенда. Освен вълнуващата форма впечатление правят и динамичните характеристики на чаровния спортист – както и изгодната му цена!   Безкрайно дългият преден капак (дизайн: Малкълм Сойър) приютява първоначално 3,8-литров (от 1964 г.: 4,2 литров) -6-цилиндров двигател с 265 к.с. с максимална скорост 240 км/ч. Американските разпоредби за сигурност и желания по отношение на комфорта водят до непопулярен фейслифт от 1968 г. През 1971 г. се появява и свръх-E-Type V12.

Още по темата

Card image cap
Клубът на супербързите: Ford GT

12
авг.
2017

Ако искате да влезете в клуба на най-бързите автомобили, то моделът трябва да вдига поне 480 км/ч! Преглед на 73-те най-бързи и ексклузивни автомобили на света.

Card image cap
Оригиналната и истинската „шестица“

14
юни
2017

Шестима души под открито небе? При това в движение? Това може да се получи, когато прикрепите към мотоциклет на BMW английски кош. А какво ще стане, когато компанията срещне истинската Серия 6 на BMW?

Card image cap

В последния брой:

Архив >

usedTag: