AUTO BILD България / Наследникът на Phaeton за Китай

Наследникът на Phaeton за Китай

В Китай VW ще пусне на пазара лимузина от висок клас, позиционирана над Passat. Phideon наследява Phaeton, и то на ниска цена. Първите ни впечатления!


24
авг.
2016

Преди около четири години Ху Маоюан и тогавашният шеф на VW Мартин Винтеркорн се срещат спешно по желание на китаеца. Шефът на SAIC и Joint Venture партньорът на германския автомобилен производител обяснил на всемогъщия директор на концерна, че Китай се нуждае от автомобил, позициониран над Passat, за да може да има успех в дългосрочен план – защото много клиенти в Азия желаели такъв. Това е стартовият сигнал за Phideon като неофициален наследник на Phaeton. Сходството на имената е търсено: с дължината си от 5,07 метра VW има размерите на S-клас, но е в горния сегмент на средния клас.

В Китай моделът ще се изправи срещу BMW Серия 5, Audi A6 и Mercedes Е-клас. Това е трудна задача: тевтонското трио доминира на пазара на лимузините от среден клас с пазарен дял от около 75 процента. Заради това SAIC-Volkswagen ще стартира от началото на октомври с агресивна ценова политика. И докато германските конкуренти струват от 400 000 юана (около 53 000 евро), то най-изгодният Phideon ще струва 359 000 юана (по-малко от 48 000 евро).

Висок комфорт и добра шумоизолация

За тази цена Phideon предлага доста на китайските клиенти: масажиращите седалки отпред и отзад предлагат комфорта на бизнес-клас, а 8-инчовият монитор облекчава управлението. Кожата на тапицерията на седалките се използва и от луксозната марка Louis Vuitton, а дървените апликации на арматурното табло са от подбрани френски ясенови дървета, които трябва да са на възраст над 100 години. Изработката и материалите са почти на нивото на Audi. Въпреки че при някои превключватели и конвенционалните аналогови кръгли уреди все пак се вижда разлика спрямо по-скъпия брат от същия концерн. Сензори постоянно следят качеството на въздуха в интериора, а два филтъра и 4-зоновата климатична инсталация го пречистват – което е смислен детайл заради смога над огромните китайски градове. За да може и шумът да остане навън, между двата слоя на двойните стъкла е разположено фолио от поливинилбутират с дебелина 0,76 милиметра. Трикът има успех: в интериора на Phideon е приятно тихо, въпреки че все пак се чува и лекото ръмжене на четирицилиндровия двигател. Феновете на музиката ще останат доволни от музикалната система Dynaudio с 16 високоговорителя и мощност 730 вата. Облагодетелстваните пътници дори не трябва да се напрягат, за да затворят вратите докрай, за това се грижи електрониката. И за да може шампанското да е охладено както трябва, при върховата версия Flagship между двете задни седалки е разположен хладилник. Той е с вместимост 11 литра и може да охлажда до 6 градуса по Целзий. Когато поръчате пълното оборудване, цената на S-класата на VW достига до 600 000 юана (около 80 000 евро).

Ще се монтират един 4-цилиндров и един 6-цилиндров двигател

Всичко това не е случайно: VW Phideon ползва платформата на Audi A6 и разполага с най-модерната техника и асистиращи системи на VW: система за нощно виждане, за мъртвия ъгъл, 360-градусова камера, предупреждение при напускане на лентата и Head-Up дисплей. Клиентите ще имат избор между два познати двигателя: 2-литровият турбобензинов мотор със 165 кВт/225 к.с. и компресорния 6-цилиндров агрегат с работен обем 3 литра и мощност 220 кВт/300 к.с. В комбинация със 7-степенната скоростна кутия с два съединителя двата двигателя се представят много добре. Четирицилиндровият мотор е достатъчно мощен за тежкия трафик в големите градове и спокойно пътуване по магистралите. Но малкият бензинов двигател се предлага само с предно задвижване и окачване със стоманени пружини, която обаче се справя добре със задачите си. Който държи на въздушно окачване и постоянно двойно задвижване, трябва да избере по-мощния вариант, който се справя с лекота с неравностите.

Тъй като Phideon на първо време ще е предназначен само за китайския пазар, комфортът е най-силната страна на новия модел. Но ако се опитате да шофирате динамично, 1,8-тонният Phideon потъва ниско отпред при спиране дори в режим „Sport“, а и кормилното управление не е достатъчно информативно. По-мощният бензинов агрегат прави впечатление на по-уверен благодарение на въртящия си момент от 400 Нютонметра в сравнение с по-малкия си брат и изисканото VW          ускорява с лекота за 6,1 секунди до 100 км/ч и бива спрян от електронния ограничител едва при 250 км/ч.

Износът не е изключен

Phideon може да се превърне в успешен модел. Времената на „фукливост“, на „да ви покажа какво имам“ постепенно отминават в Китай. Освен това китайците постепенно харчат парите си по-разумно. Броят на богатите граждани, които не се нуждаят от греховно скъп вносен автомобил, за да демонстрират успеха си, расте. Точно от тази тенденция ще се възползва достъпния Phideon с луксозната си атмосфера. И когато на пазара се появи и Plug-in версията, това ще е още едно основания за покупка на VW. В момента на луксозния автомобил могат да се насладят само китайците. Но според мениджърите на SAIC-VW износът в други страни не е изключен. Погледите им са насочени най-вече към Южна Корея, един от най-големите пазари за лимузини по целия свят, въпреки че в момента имиджът на VW е тежко засегнат заради дизеловата афера. Само Европа ще остане бяло петно на световната карта на Phideon.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин