Наследникът на ix35-Fuel-Cell през 2018 г.


19
авг.
2017

Напълно изненадващо Hyundai показа първите снимки на нов SUV. Освен моделите Kona и Tucson от 2018 г. на пазара ще се появи и още един кросоувър. Автомобилът, който засега няма име, няма да бъде конвенционален SUV, а наследник на ix35 Fuel Cell със задвижване с горивна клетка.

За разлика от ix35 Fuel Cell новият модел с горивна клетка е с изцяло нов дизайн. Разпознаваме елементи на FE Concept, показан в началото на март 2017 на автосалона в Женева. Производителят твърди, че формите са вдъхновени от самата природа. И по-точно от водата. Предницата наподобява на смесица между Kona и Tucson, а гладката и заоблена задница с интегрираните задни светлини досега не ни е позната от друг модел на Hyundai. Дръжките на вратите приличат малко на тези на Range Rover Velar.

Корейците твърдят, че SUV-ът е почти готов за серийно производство. Освен това той е с 9 процента по-ефективен и с 20 процента по-мощен от предшественика си. Трите големи (но не и конкретизирани) резервоара с високо налягане побират водород, достатъчен за изминаване на пробег от 800 километра. Коефициентът на полезно действие на новата горивна клетка е 60 процента. Акумулираната оттам енергия задвижва електромотор със 163 к.с.

Заедно с другата марка от концерна Kia Hyundai възнамерява до 2020 г. да пусне на пазара общо 31 автомобила с алтернативно задвижване. Става дума за автомобили с електрическо, хибридно, Plug-in-хибридно и задвижване с горивна клетка. След като Ioniq вече е на пазара, през втората половина на 2018 г. Hyundai ще пусне електрическата версия на Kona – с пробег до 390 километра. Новият SUV със задвижване с водородна клетка ще бъде представен в началото на следващата година. Тогава ще научим и името му…

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >