Напълно нов SUV: Атлетичният и приключенски Opel Grandland X

1904
2017

Стилният нов модел е готов да атакува бързо растящия компактен SUV сегмент

  • Изцяло в духа на времето: Нов динамичен компактен SUV модел за бързо растящия пазар в този сегмент
  • Изцяло шикозен: Стилният Opel със спортни линии и динамични пропорции
  • Изцяло просторен: Много пространство за приключенски настроени пътници и техния багаж
  • Изцяло под контрол: Системата Grip Control за сцепление на всякаква повърхност
  • Изцяло защитен: Автоматично аварийно спиране, защита на пешеходците, предупреждение при умора
  • Изцяло в светлина: Адаптивни предни светлини AFL с изцяло LED предни светлини
  • Изцяло в духа на семейството: След Mokka X и Crossland X, третият член на семейството на Opel X

Ето къде спортният характер се среща с духа на приключенията: модерни, динамични линии, солидно офроуд излъчване и високи позиции на седалките, осигуряващи видимост, типична за SUV. Това е новият Opel Grandland X, разполагащ с гама от високотехнологични решения и изобилие от място за петима настроени за приключения пътници, техния багаж и спортно оборудване. Тези качества превръщат Opel в нов съперник на моделите от бързо растящия SUV сегмент. В компактния клас сам по себе си, делът на SUV моделите се е увеличил от седем процента през 2010 година на почти 20 процента днес. Дългият 4.48 метра Grandland X изразява атлетичната си осанка с динамични форми, изопнати мускули и къси надвеси. А с опционалната двуцветна окраска, компактният SUV демонстрира свой собствен ярък стил. Opel Grandland X ще направи своята световна премиера на тазгодишното автомобилно изложение във Франкфурт (14 – 24 септември, 2017 година).

Идеално оборудван и добре позициониран, новият Grandland X пристига на пазара през есента като трети член на семейството Opel X. Той се присъединява към Opel Crossland X и бестселъра Opel Mokka X, като и двата са с по около 20 сантиметра по-къси. Същевременно с това Grandland X разширява гамата на Opel в изключително популярния компактен сегмент, включващ още Astra и Zafira.

“Стилният нов модел е готов да атакува бързо растящия компактен SUV сегмент – именно там е мястото на новия Opel Grandland X. Неговото име е израз на приключенски дух, независимост и безграничност. Със своя спортен дизайн,  Grandland X изглежда по фантастичен начин и има амбициите да привлече и удовлетвори нови клиенти на марката Opel. Отвъд характерните за SUV качества, той разполага с гама от високотехнологични решения, които го превръщат едновременно в безопасен и гарантиращ удоволствието автомобил. С Grandland X, Opel ще предложи на пазара един солиден SUV, който много хора ще желаят да притежават,” отбелязва изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман.

Гамата от модерни системи за подпомагане на водача и технологии свързани с комфорта на Grandland X са от най-високо ниво: Адаптивен темпомат с разпознаване на пешеходци и автоматично аварийно спиране (Adaptive Cruise Control with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking), Предупреждението за умора на водача (Driver Drowsiness Alert), Асистентът за паркиране (Advanced Park Assist) и панорамната 360° камера са само част от тях. Сертифицираните от AGR ергономични седалки (AGR, Германско Дружество за здрави гърбове), воланът и предните и задни седалки с подгряване, както и задната врата, която се отваря с просто движение на крака, осигуряват високо ниво на комфорт. Типично за Opel, водачът и пътниците в Grandland X се наслаждават на изключителни възможности по отношение на свързаността с най-новото поколение системи IntelliLink, както и асистента за персонална свързаност и услуги Opel OnStar, който сега предлага нови услуги като резервиране на хотелска стая и възможност за търсене на място за паркиране. Смартфоните могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път. Opel следва ревностно своята отдаденост в това да предлага светлинни технологии от най-високо ниво, като оборудва Grandland X с LED адаптивни предни светлини. Функции като светлини за завой, асистент на дългите светлини и автоматичното поддържане на нивото на снопа гарантират оптимално осветяване на пътя и пространството пред автомобила, осигурявайки удоволствие от шофирането и през нощта.

 Grandland X осигурява преди всичко безопасно и сигурно шофиране с удоволствие през цялата година и на всякаква настилка. Това в голяма степен се дължи на предлаганата като допълнително оборудване електронна система Grip Control, която особено с гуми M&S гарантира изключително ниво на сцепление в различни пътни ситуации. Водачът разполага с избор от пет режима на работа. Системата адаптира разпределението на въртящия момент към предните колела, позволява пробоксуване на гумите в случай, че това е нужно, а при наличие на автоматична трансмисия настройва точките на превключване, както и алгоритъма на реакция на двигателя при подаване на газ. Всичко това позволява постигане на максимално сцепление и стабилна управляемост, независимо дали Grandland X се движи по сняг, кал, пясък или мокри повърхности.

Изострени линии с прецизни детайли: Колко елегантен всъщност може да изглежда един SUV модел

При дължина 4 477 милиметра, широчина 1 844 милиметра и височина 1 636 милиметра, новият Opel Grandland X е един привлекателен и солиден SUV модел със силно спортно присъствие от всяка перспектива. В предната част над защитната престилка, предната решетка с гордост носи знака със светкавица на Opel. Хромирани крилца обгръщат марковото лого и се проточват настрани към изтънените LED предни светлини с два криловидни елемента, оптически разширявайки предната част и добавяйки своя дан в мощната, солидна стойка на Grandland X. Предният капак е с характерната за Opel чупка – още един елемент въплъщаващ дизайнерската философия на Opel, в която „Скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“.

Страничните части са привлекателно съчетание от чара на солидността на един SUV и елегантните линии.  Мускулестите, скулптурирани арки на калниците и защитните елементи в долната част на автомобила подчертават офроуд излъчването на Grandland X. Същевременно с това, изчистените линии и деликатният релеф на острието в долната част на вратите идентифицират новия  Grandland X като член на семейството на Opel. Предлаганата опционално двуцветна окраска, при която покривът е в контрастиращо черен цвят, добавя още един щрих на индивидуализация. Плавното му преливане в останалата част от каросерията се подчертава от впечатляващата трета колонка, създаваща динамична връзка със задната част. Погледнат отзад Grandland X показва до най-малкия детайл какво изразява дизайнът на един истински SUV модел: широка стойка, сребристи подподови предпазни елементи с интегрирани накрайници на изпускателните тръби отляво и отдясно, а над тях защитни облицовки с тесни задни LED светлини. Всичко това подчертава спортния, мускулест вид на новия модел.

“Новият Grandland X е един модерен SUV с изключително присъствие и дързък дизайн, който изглежда едновременно компактен, спортен и мускулест. Допълнително развихме своята дизайнерска философия, за да създадем SUV в този конкурентен сегмент, който съчетава спортния дух и елегантността, за да завладява погледите на хората,” отбелязва вицепрезидентът отговорен за дизайна Марк Адамс.

Grandland X създава същото излъчване за качество и в интериора: инструменталният панел и централната конзола със сензорен екран преливат чисто един в друг и са прецизно насочени към водача. Централната конзола включва три хоризонтални реда от контролни органи за последен и интуитивен достъп до инфоразвлекателната и климатичната системи и контрола на ходовата част. Повърхностите на интериора създават изключително приятно усещане при докосване, осигурявайки на водача и пътниците пълен комфорт на всяко едно от местата. Пътниците се чувстват удобно в типичните за SUV високи седалки, които улесняват качването и слизането и подобряват видимостта. Дългото междуосие от 2675 милиметра също допринася за наличието на изобилие от пространство за петима човека в този SUV от компактния клас. А товарният обем от 514 до 1 652 литра осигурява спокойствие при пренасяне на много багаж и спортно оборудване. С всичко това Opel Grandland X може да конкурира дори най-просторните комби модели от компактния клас.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин