/ Напълно електрическият SUV Volvo EX30: малък автомобил с голям потенциал

Напълно електрическият SUV Volvo EX30: малък автомобил с голям потенциал

Като малък SUV, който прави големи Volvo неща, нашият нов напълно електрически Volvo EX30 е проектиран да бъде толкова безопасен, колкото бихте очаквали от нас. Той е създаден да има най-ниския CO2 отпечатък от всеки автомобил Volvo досега и да направи живота на хората по-безопасен, по-удобен и по-приятен, чрез авангардни технологии и скандинавски дизайн.

Показан на света днес в Милано, Италия и достъпен за поръчка на избрани пазари*, EX30 е първият ни малък премиум SUV и разширява нашето динамично развиващото се електрическо семейство. Тъй като пазарът се движи бързо към пълна електрификация, EX30 ще ни помогне да уловим нарастващото търсене на напълно електрически автомобили в този бързо развиващ се сегмент.

„Напълно електрическият EX30 може да е най-малкият ни SUV, но това е голяма работа за нашите клиенти и голяма работа за нас като компания“, каза Джим Роуън, нашият главен изпълнителен директор. „Ние обичаме да казваме, че EX30 е малък, но мощен, защото предоставя всичко, което бихте искали от Volvo, но в по-малък пакет. Като всяко Volvo, това е изключителен продукт, който е безопасен и проектиран според хората и техните нужди.“

EX30 въплъщава всички наши ценности в по-малък формат. Дългото междуосие, големите колела и еднакво отстояние от броните внасят баланс и рафинираност в екстериора. Той е напълно електрически, с уверено лице и дигитално представяне на светлините „Чукът на Тор“. Пет живи екстериорни цвята, от стилно облачно синьо до изразителен жълт мъх – последният вдъхновен от лишеите на западното шведско крайбрежие – му придават отличителен характер и ярка индивидуалност.

Технология на батерията, която отговаря на вашите нужди
Нека поговорим за батериите. Първо, няма такова нещо като просто „батерия“, когато обсъждаме задвижващи механизми. Вместо това, ние Ви даваме свободата да изберете технологията, която най-добре отговаря на вашите нужди, предлагайки EX30 с три опции за задвижване и два различни типа батерии, което също ни позволява да предложим атрактивна стартова цена на модела.

Ако прекарвате по-голямата част от времето си в града или изминавате по-къси разстояния между зарежданията, ние предлагаме вариант с един двигател с LFP батерия. LFP батерията със стандартен обхват, която използва литиево-железен фосфат, е по-рентабилна и по-малко ресурсоемка, което означава, че е най-добрият вариант, ако не търсите максимален пробег.

Ако за Вас е важен дългият пробег, вариантът с един електродвигател с NMC батерия и разширен обхват е точният избор за Вас. Батерията NMC включва литий, никел, манган и кобалт и произвежда енергията си по-ефективно от LFP варианта. Тази опция ви дава възможност да изминете до 480 км между зареждания.
И накрая, ако производителността е Ваш приоритет, изберете варианта Twin Motor Performance, в който сдвояваме NMC батерията с допълнителен втори е-мотор. Този вариант със задвижване на четирите колела на EX30 осигурява 315 kW (428 к.с.) мощност и ви отвежда от 0-100 км/ч за 3,6 секунди – това официално е нашият най-бързо ускоряващ автомобил досега!

Друго бързо в EX30 е зареждането. Вариантът Twin Motor с разширен обхват има капацитет за зареждане до 153kW, докато автомобилът със стандартен обхват има капацитет от 134kW. Това означава, че можете да заредите батерията си от 10 до 80% за малко повече от 25 минути. Чрез централния дисплей и приложението на автомобила можете да зададете силата на тока, максималното ниво на зареждане и кога искате да започнете зареждането.

За да поддържаме възможно най-доброто пътно поведение, ние настроихме шасито на EX30, за да се възползваме максимално от компактните размери на автомобила. Неговият нисък център на тежестта, както и относително ниското му и равномерно разпределено тегло се допълват от лекота на шофиране и пъргавина в града и извън него.

По-малък въглероден отпечатък, но голямо въздействие върху безопасността
Както писахме в по-ранни публикации, EX30 е проектиран да има най-ниския въглероден отпечатък от всеки автомобил Volvo до момента и е важна стъпка напред за нашите амбиции за устойчивост. Чрез справяне с емисиите през целия производствен и жизнен цикъл, както и внимателно използване на материалите отвътре и отвън, успяхме да намалим общия му въглероден отпечатък за 200 000 км шофиране до под 30 тона*.

EX30 също така е проектиран да бъде толкова безопасен, колкото бихте очаквали от Volvo и има за цел да се грижи както за вас, така и за другите в забързаната градска среда. Например, той включва стандартно специална функция за безопасност на велосипедисти, която помага за предотвратяване на така наречените злополуки с „врата“, като Ви предупреждава, когато сте на път да отворите вратата си пред велосипедист, скутер или бегач.

Нашата технология за активна безопасност допълнително илюстрира как сме приложили високите ни стандарти за сигурност към нашия нов малък SUV. Той съдържа най-съвременна технология за ограничаване, както и авангарден структурен дизайн, който изпълнява нашите амбициозни вътрешни изисквания за безопасност – предназначен да подготви нашите автомобили за различни сценарии от реалния свят.

EX30 също има за цел да направи живота Ви по-удобен, по-релаксиращ и по-приятен чрез модерни технологии и стилен скандинавски дизайн. Можете да избирате от четири отделни интериора, всеки със собствен израз, в допълнение на хитри опции за съхранение в цялото купе.

Заедно с контекстуален потребителски интерфейс на един екран, с вграден Google и работещ с най-новата версия на нашата информационно-развлекателна система, всички тези функции отразяват отличителните белези на истинския Volvo дизайн.

Говорейки за авангардни технологии: Volvo EX30 е първият ни автомобил, който включва ново поколение на Park Pilot Assist. Може да се справи с всички видове места за паркиране, включително успоредни, извити, перпендикулярни и диагонални, което прави паркирането в тесни пространства бързо и лесно.

Новият Park Pilot Assist ще идентифицира всички налични места за паркиране около вас. След това, след като докоснете този, който искате в новия 3D потребителски интерфейс, функцията ще управлява дросела и спирачката, както и управлението. Докато наблюдавате процеса на паркиране, екранът показва разстоянието до обекти като автомобили, стени и стълбове.

Както при всеки автомобил Volvo, за EX30 работихме в тясно сътрудничество с технически партньори като Google, Apple и Qualcomm, за да предоставим възможно най-доброто потребителско изживяване. Партнираме си и с ECARX, чрез нашия софтуерен джоинт вентчър HaleyTek, за да предоставим възможно най-добрата информационно-развлекателна платформа за нашите клиенти.

Усещане за спокойствие
Разбира се, EX30 ще се предлага и с функция “Дигитален ключ“, която е едновременно удобна за Вас и улеснява споделянето на автомобила. Изградена върху усъвършенстваните UWB и CCC индустриални стандарти, нашата технология ще бъде съвместима с широка гама от марки и модели телефони.

Специалното приложение съдържа всички подходящи услуги, свързани с автомобила, от зареждане до локализиране на оживен паркинг, заключване и отопление в студен зимен ден. EX30 също е готов да получава софтуерни актуализации по въздуха, които ще го правят по-добър с времето.

Сякаш това не е достатъчно, Volvo EX30 се предлага и с избор от пет различни теми интериорно осветление. Всяка е вдъхновена от различен скандинавски пейзаж и фино се променя в цвят, добавяйки усещане за спокойствие към интериора.

Независимо дали предпочитате топлата слънчева светлина, падаща през листата на скандинавска гора, залез на шведското западно крайбрежие, световноизвестното северно сияние, златното небе на шведското лято или яркото настроение на градския залез, Вашият EX30 ще бъде изпълнен с цветове по Ваш избор. За допълнително потапяне можете да добавите към всяка светлинна тема и околен звуков пейзаж.

Увеличаване на страната със стил
И накрая, имаме изненада за Вас. От следващата година нашият EX30 ще се предлага в Cross Country вариант. Поръчки за тази специална версия ще се приемат от началото на 2024 г., а производството се очаква да започне по-късно същата година.

Volvo EX30 Cross Country ще се основава на солидното ни Cross Country наследство и нашата известна гама от модели за клиенти, които искат малко повече приключение от своя автомобил. Той ще се предлага с набор от персонализирани функции, като по-голям просвет, 19-инчови черни джанти и опция за 18-инчови джанти с индивидуални гуми.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин